Beograd drugi najskuplji grad za zakup lokala

BEOGRAD, 16. juna 2010. (Beta) - Cena zakupa lokala u Beogradu najveća je u regionu, posle Atine, pokazuje istraživanje konsultantske kompanije u oblasti nekretnina Kolijers obrajvljeno u sredu.

Cene zakupa u Atini su 200 evra po kvadratnom metru, dok je cena u Beogradu duplo manja i iznosi 100 evra. Zakup lokala u Sofiji košta 75 evra po kvadratnom metru, u Zagrebu 70 evra i u Bukureštu 90 evra po kvadratnom metru. Kako se navodi u istraživanju Kolijersa, zakupi lokala u glavnim gradskim ulicama u skoro svim regionima u svetu beleže dalji pad već drugu godinu za redom.

Pad zakupa lokala nastao je zbog smanjene tražnje na nekim od svetskih najatraktivnijih lokacija zbog ekonomske krize. Kolijers navodi da su uprkos delimičnom oporavku ekonomske situacije, trgovci na malo i dalje oprezni u širenju biznisa i novih poslova.

Međutim, neke činjenice ukazuju na to da je najgori deo ekonomskog ciklusa završen i da postoji opravdana mogućnost da će se prodavci luksuzne robe ponovo dati u potragu za visoko atraktivnim radnjama u svetu, navodi se u saopštenju Kolijersa.

Pogledajte još