Traženje grada

Polazeći od reči francuskog slikara simboliste Pjera Pivi de Šavena (Pierre Puvis de Chavinnes) da "ako postoji nešto lepše od lepe stvari, to je njena ruševina", rediteljka Dijana Milošević predstavila je svojevrsni pozorišni vodič kroz alternativnu istoriju Beograda 

Iskoračivši iz "crne kutije" Dijana Milošević je predstavu "Traženje grada" režirala na ruševinama Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, iza rešetkaste ograde, u korovu koji je zaposeo nekadašnji hram i  pred publikom koja stoji tokom cele predstave. 

Ruševine biblioteke, mesto, koje pleni značajem. "Velika rupa" koju su nekad ispunjavale reči i otkrića najvećih umova sveta, pokazala se kao originalno rešenje za  pozorišnu scenu i dobra polazna tačka za dalje i dublje poniranje u grad i njegovu istoriju tajni.
 
U slikovitom, umetnički nadahnutom lavirintu ulica grada Dijane Milošević, uz zrnce spremnosti i smisla za avanturu, mogli su lako da se snađu i oni koji nisu navikli na avangardni umetnički izraz i eksperimentalne pozorištne forme. Ako bi postojalo "pank pozorište" u Beogradu, možda bi to bio "DAH teatar" koji je u saradnji s Fragment teatrom iz Švajcarske realizovao ovu predstavu. 

Ideja vodilja predstave, da se osvetle skriveni zidovi i da se na taj način utiče na svest naših sugrađana, sprovedena je na umetniči inteligentan način, bez pretenzija da se  nameću konačna i gotova rešenja. Ovo je istorija koju nisu pisali ni pobednici ni poraženi. 

Traženje grada je i potraga za skrivenim bićem, traženje ključa ljudskog srca i uma,  koji su na magičan način spojeni u ovoj predstavi. Svedeni glumački izraz, lakoća kretanja po ruševinama, izgovaranje citata iz knjiga na stranim jezicima, dinamika i kontakt s publikom lice u lice, učinili su predstavu još prijemčivijom, i naveli da zastanu i oni koji su, kao slučajni prolaznici, odlučili da vide šta se to dešava na Kosančićevom vencu.
 
Zanimljiv ambijent i hrabar umetnički iskorak u jedno drugačije pozorište, u maštoviti teatar bez puno reči... Atraktivno i za one koji nisu redovni posetioci pozorišnih dešavanja, za publiku koja više čita knjige nego novine, za one koji se ne zadovoljavaju zvaničnom često suvoparnom i dosadnom istorijom ratova i finansijskih dogovora. Za razliku od takve istorije, "Traženje grada" se bavi istorijom života. Nećete čuti koliko su godina stari Rimljani ratovali, a čućete, na primer, da su skoro svi govorili nekoliko stranih jezika...

Istorija grada, pozorište koje će učiniti da otkijete skriveni Beograd i da ga još više zavolite. Istorija i grad koji čine čoveka slobodnim. Besplatno pozorište i još jedna potvrda da prave vrednosti nemaju cenu. 

U bombardovanju Beograda, 6. aprila 1941. godine, do temelja je izgorela Narodna biblioteka. Uništen je knjižni fond od oko 500.000 svezaka, zbirka od 1.424 ćirilićna rukopisa i povelja od 12. do 18. veka. Izgorele su kartografska i graficka zbirka sa 1.500 jedinica, zbirke od 4.000 naslova časopisa i 1.800 naslova novina. U plamenu je nestao i bogati arhiv turskih dokumenata o Srbiji i srpsko-turska prepiska.

"DAH Teatar" se već niz godina bavi istorijom našeg grada koristeći specifičan teatarski izraz. Projektu “Traženje grada” prethodio je „Vodič kroz alternativnu istoriju Beograda“ iz 2006. godine. 

Danijela Tadić

Pogledajte još