I u četvrtak o elektronskim komunikacijama

BEOGRAD, 16. juna 2010. (Beta) - Skupština Srbije završila je u sredu rad, a četvrtak će nastaviti raspravu o amandmanima na Predlog zakona o elektronskim komunikacijama.

Rasprava u sredu u parlamentu o tom zakonskom predlogu pretvorila se u polemiku o prisluškivanju. Opozicija je tvrdila da će se predloženim rešenjima omogućiti policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) da neovlašćeno prisluškuju građane.

Vladajuća koalicija je to negirala i navela da u predloženim rešenjima nema reči o prisluškivanju i da je neovlašćeno prisluškivanje izričito zabranjeno.

Opozicija je tražila da se usvoji incijativa zaštitnika građana Saše Jankovića da se zakonom predvidi da policija i bezbednosne službe treba da pribave odluku suda za uvid u podatke o elektronskoj komunikaciji.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić rekla je novinarima da predloženi zakon decidirano navodi da je prisluškivanje, odnosno posmatranje komunikacija nemoguće bez sudskih naloga i da zatraženi podaci moraju imati tačno definisanu strukturu, način čuvanja, zaštitu od oštećenja i zaštitu od zloupotreba. Od 65 amandmana podnetih na preloženi zakon Vlada Srbije prihvatila je deset.

Pogledajte još