TUŽAN DAN ZA SVE BRAZILCE: Veliki požar zahvatio nacionalni muzej u Rio de Žaneiru

Požar je noćas zahvatio 200 godina star Nacionalni muzej u Rio de Žaneiru, jedan od najstarijih u Brazilu, a vatrogasci i zaposleni u muzeju bore se da spasu umetnine.

Muzej u kome se nalazi kolekcija iz Egipta, grčko-rimski artefakti i neki od prvih fosila pronađenih u Brazilu bio je zatvoren za javnost kada je izbio požar juče u 19.30 po lokalnom vremenu (00.30 u ponedeljak po centralnoevropskom vremenu).

- Za sada nema žrtava. Požar se proširio jako brzo, ima puno zapaljivih stvari u muzeju - rekao je za Frans pres portparol vatrogasaca Rio de Žaneira.

Snimci iz vazduha televizije Globo pokazuju impozantnu zgradu, površine od 13.000 kvadratnih metara kako je satima guta plamen. Iako su vatrogasci brzo stigli požar se proširio na stotine sala muzeja uništavajući sve na svom putu.

Portparol vatrogasaca Roberto Robadej rekao je da se 80 vatrogasaca bore s vatrom i da je do ponoći po lokalnom vremenu ona skoro pod kontrolom a da se očekuje da će biti savladana za nekoliko sati.

Brazilski predsednik Mišel Temer rekao je da je ovo "tužan dan za sve Brazilce".

- Dvesta godina rada, istraživanja i znanja je izgubljeno - naveo je Temer u saopštenju.

Portparol vatrogasaca je rekao da su neki eksponati iz muzeja spaseni, a da su vatrogasci uz pomoć zaposlenih u muzeju uspeli da sklone mnogo stvari iz tog zdanja.

Nacionalni muzej je otvoren 1818. i spada u najstarije i najprestižnije muzeje u Brazilu. Ta kulturna i naučna institucija ima više od 20 miliona vrednih predmeta.

Izvor: Beta
Foto: Financial Times - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.