Nema političke volje za decentralizaciju Srbije

NOVI SAD, 17. juna 2010. (Beta) - Koordinator radne grupe Nacionalnog saveta za decentralizaciju Aleksandar Popov ocenio je da u Srbiji ne postoji politička volja da se započne sa procesom stvarne decentralizacije vlasti.

"Kad je radna grupa izašla sa konkretnim predlogom i nacrtom strukture strategije i kada je nešto moralo da se prelomi i da se konačno zauzme jasan politički stav, pokazalo se zapravo da nema prave namere da se uđe u taj proces", rekao je Popov za informativni internet portal "Autonomija".

Prema njegovim rečima, u Srbiji je na delu "surogat decentralizacije", koja samo prividno daje neki značaj lokalnoj vlasti, a zapravo se sve odluke donose u centrali.

"Isto je i s pričom o dekoncentraciji institucija vlasti, što je samo odvraćanje pažnje od suštinskih problema. Od toga da li će neko ministarstvo, agencija, fond ili neka druga institucija biti izmešteni iz Beograda u neki drug grad u Srbiji, niko neće živeti bolje, niti će to pojeftiniti državu. Naprotiv!", kazao je Popov.

Pogledajte još