U Narodnoj skupštini otvorena izložba „Dijego i Frida: osmeh na pola puta“

Izložba fotografija „Dijego i Frida: osmeh na pola puta“, u zajedničkoj organizaciji Narodne skupštine i Ambasade Meksika u Beogradu, juče je svečano otvorena u Domu Narodne skupštine.

Izložbu je otvorio ambasador Meksika Marko Antonio Garsija Blanko, a svečanom otvaranju prisustvovali su predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Blanko je izjavio da je izložba organizovana u okviru srdačnih diplomatskih odnosa Meksika i Srbije koji ove godine obeležavaju 72 godine.

Prema njegovim rečima, postavku čini 96 crno-belih fotografija i artefakata koji prikazuju svojevrstan univerzum Dijega Rivere i Fride Kalo, koji ih čini jednim od najkontroverznijih parova u četvrt veka njihove ljubavi, a čiji uticaj je prevazišao granice.

Kako je naveo, izložba otkriva, ne samo uzajamnu strast para Rivera-Kalo već i njihovu zajedničku strast angažovanja u vodećim društvenim i političkim događajima vremena u kome su živeli, koje su zabeležili izuzetni fotografi Giljermo Kalo, Manuel Alvares Bravo i Edvard Veston.

Oni su, dodao je Blanko, zabeležili različite etape života, ljubavi i smrti Fride i Dijega, od njihovog venčanja 1929. do 1954. i smrti Fride Kalo i oslikava odnos beskonačnosti slaganja i neslaganja u prvoj polovini 20. veka u Meksiku.

Ambasador Meksika pozvao je srpsku javnost da upozna čarobnu stvarnost tog jedinstvenog para.

Postavka će biti izložena u centralnom holu Doma Narodne skupštine do 14. septembra.

Izvor: FoNet
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još