Digital 2018 - Marija Matić: Generacija Z će biti najuticajniji trend seter tehnoloških promena

Petu godinu zaredom Color Media Communications organizuje "Digital", regionalnu konferenciju o trendovima u telekomunikacijama i medijima.

Ovogodišnji - #Digital2018 - trajaće 2 dana - 06. i 07. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva.

Konferencija se održava u Hotelu Metropol u Beogradu.

Konferenciju će ove godine prvog dana otvoriti Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji i Tatjana Matić, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a drugog dana Kati Csaba, ambasadorka Kanade u Srbiji i Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije.

U panelu "SNOVI I JAVA GENERACIJE Z: UPOZNAJTE SVOJE BUDUĆE KUPCE, ILI MOŽDA BOLJE NE…" učestvovaće i Marija Matić, Media planning Director, Direct Media, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

Koliko poznajemo generaciju Z i njen uticaj na digitalne komunikacije?

- Generacija Z postaje sve značajnija u istraživanjima i razmišljanju čitave komunikacijske industrije. Ovo je generacija od koje se očekuje da će značajno promeniti način i funkcionisanja medija i postavku mnogih industrija. U ovom trenutku, čini mi se da nedovoljno poznajemo Generaciju Z odnosno da se nedovoljno bavimo istraživanjima i razmišljanjima o njima.

Kako ocenjujete korišćenje influens marketinga u Srbiji?

- Kada govorimo o Gen Z onda je influens marketing najznačajnije sredstvo komunikacije sa ovom generacijom. Za njih su društvene mreže osnova svake vrste komunikacije. Samim tim, i Influens marketing postaje sve značajniji na našem tržištu. Njegovu ekspanziju možemo tek očekivati.

Do kakvih zaključaka je došlo istraživanje Direct Media o generaciji Z?

- Neke od delova ovog istraživanja imaće priliku da vide i čuju posetioci Digital konferencije. Verujem da će biti veoma interesantno. Ono što je možda ključno je da je ovo generacija izrazitih individualaca. Gen Z se definiše kao Cloud Native generacija ali naše istraživanje pokazuje da oni sebe ne definišu korišćenjem interneta niti pak mobilnih telefona. Za njih je digital svet realnost u kojem žive a sebe opisuju kao i sve druge generacije, svojim hobijem, interesovanjima, aktivnostima…. Ovo je za mene prva globalna generacija koja ne vidi granicu izmedju lokalnog i globalnog. Za njih su podjednako važni i naši i strani sportisti, muzičari, youtuberi, influenseri…. Ovo je generacija koja će biti najuticajniji trendseter tehnoloških promena kod nas.

Na koji način će tek u budućnosti generacija Z menjati kako komuniciramo sa potrošačima, a samim tim i kako poslujemo?

- Generacija Z će zaista digitalno transformisati današnji svet. Sve ono što u ovom trenutku izgleda kao futurizam, oni će sasvim sponatno doneti sa svojim načinom života. I to veoma brzo. A biće, kako kažu, INTERNETsantno.

Tokom dva dana u okviru deset panela i nekoliko studija slučaja i prezentacija, stručnjaci iz različitih oblasti govoriće o trendovima u telekomunikacijama, medijima i tehnologiji, autorskim pravima u digitalnom dobu, kraljevima zabave u regionu, SVOD platformama, E-sportu, generaciji Z, strepnjama i nadama domaće IT scene, 20-godišnjici osnivanja kompanije Google i onome što dolazi iz naših garaža, ali i o greškama, padovima i ponovnim podizanjima uspešnih.

Program, učesnike, informacije o prijavi i kotizacijama možete pronaći na zvaničnom sajtu www.digitalconference.rs

Pogledajte još