Potrebno uvođenje energetskog menadžmenta

BEOGRAD, 17. juna 2010. (Beta) - Za povećanje energetske efikasnosti u Srbiji potrebno je uvođenje energetskog menadžmenta u potrošnji energije, pre svega za velike potrošače, izjavio je u četvrtak ministar energetike Petar Škundrić.

"Racionalno gazdovanje energijom podrazumeva organizovan način praćenja potrošnje energije i mere za smanjenje potrošnje kroz povećanje energetske efikasnosti", rekao je Škundrić na radionici koja se održava u okviru projekta "Studija za uvođenje energetskog menadžmenta u sektorima potrošnje energije u Srbiji".

Realizaciju studije finansira Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA), a sprovođenje je počelo u avgustu 2009. i ovo je treća poseta japanskih eksperata Srbiji, a planirano je sedam. Kako je rekao Škundrić, završetak projekta planiran je za kraj 2010. godine.

"Kroz imenovanje osoba zaduženih da vode računa o racionalnoj upotrebi energije i uvođenje sistema obavezujućeg izveštavanja o potrošnji energije i preduzetim merama, za velike potrošače planiramo da ostvarimo značajne uštede na ovom polju", naveo je Škundirć. Škundrić je rekao i da je Ministarstvo energetike završilo rad na novom zakonu o energetici, koji će uskoro ući u javnu raspravu.

Pogledajte još