Jednostrano proglašavanje nezavisnosti

PRAG, 03. avgust 2007. (FoNet) - Ekspert u britanskom Kraljevskom institutu za odbrambene i bezbednosne studije Džonatan Ajl izjavio je da posle 120 dana novih pregovora o Kosovu očekuje da će situacija biti ista kao sada, jer će Rusija biti protiv nezavisnosti Kosova.

Ajl je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da će Rusija na taj način zadržati značajnu polugu koja joj omogućava uticaj na Balkanu, uz veoma malo rizika i troškova po nju samu.

"Istovremeno, ni SAD neće promeniti svoju poziciju. Na kraju, Kosovo će najverovatnije jednostrano proglasiti nezavisnost, koju će priznati SAD, ali ne i Evropska Unija (EU), barem na početku", istakao je Ajl.

Prema rečima Ajla, EU traga za kompromisnim rešenjem za status Kosova koje bi bilo prihvatljivo i za Beograd.

Ajl je istakao da je veliki problem što se došlo u situaciju u kojoj je bilo kakav kompromis gotovo nemoguć.

"Jedna od opcija je produžetak pregovora, što je Francuska već predložila, odlaganje primene rešenja za status Kosova, ali to su mogući kompromisi o detaljima, a ne i o suštini", rekao je on.

Upitan da li najnovija inicijativa trojke, koju čine EU, SAD i Rusija, može ublažiti razlike između Moskve i Zapada, ili će Putinova administracija upotrebiti veto u Savetu bezbednosti kao što je u više navrata najavila, Ajl je istakao da je to je najveća nepoznanica i zato se pregovori nastavljaju.

"Jedan od razloga zašto je EU uklonila na kraju Ahtisarija iz pregovora, jeste njeno uverenje da je još uvek moguć dogovor sa Rusijom i da je dosadašnja pretnja Moskve vetom samo Putinov trik kao posledica zaoštravanja odnosa sa Zapadom i o mnogim drugim pitanjima", rekao je Ajl.

Pogledajte još