MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Mikan Kozomara - Korčula

Mikan Kozomara rođen je u Nišu 1958. godine. Sa nepunih 10 godina dolazi u Beograd. Muzikom se bavi od najranije mladosti kada počinje da uči da svira gitaru, a sa nepune 22 godine osniva grupu "Bademi" i počinje sa pisanjem pesama i komponovanjem. Profesionalno bavljenje muzikom nastavlja 1997. godine kao izvršni producent, tekstopisac i kompozitor Žarku Staniću i na tom albumu se pojavljuje Mikanova kantautorska pesma "Posle svega ljubavi...".

Uporedo sa producentskim radom u Studiju XXL u Košutnjaku kod Dejana Abadića priprema svoj prvi solistički album - "Jedino moje". Na tom albumu izdvojila se pesma "Kada me napuste svi" i za nju se slobodno može reći da je to Mikanova muzička lična karta. Album je izdat za City records 1999. godine. Profesionalni voditeljski posao kreće na Pink televiziji 2000. godine, a partnerka mu je bila glumica Lidija Vukičević. Voditeljstvo i muzika prepliću se tih godina, pa 2002. sa duetskom pesmom "Pesma ljubavi" nastupa na festivalu Sunčane skale u Herceg Novom.

Njegov drugi muzički album obeležila je pesma "Odlazim" za koju je i tekst i muziku radio Mikan, a aranžman Dejan Abadić. Kao prateći vokali na oba albuma pojavljuju se Leontina Vukomanović, Aleksandra Radović i Ivana Pavlović. "Sviraj da boli","Kad odem noćas ja", "Reci mi dal' je ljubav to", "Moje oči tužne", "Nemirno si more" samo su neke od pesama sa pomenutog albuma koje su se izdvojile i postale hitovi.

Pored muzike, od 2005. godine na novosadskoj televiziji "Jesenjin" počinje svoju autorsku emisiju "Opušteno sa Vama" gde je urednik i voditelj, koju kasnije prebacuje na TV Kopernikus u Beogradu, a potom prelazi na TV Skaj+. Do sad je ugostio više od 2000 gostiju iz sveta muzike, filma, sporta, medicine, manekenstva i mnogih drugih profesija.

Za naš portal, Mikan je opisao jedno od najlepših ostrva u Jadransskom moru, Korčulu. Poznati umetnik tamo provodi mnogo vremena s obzirom na to da je suprugu upoznao tokom jednog letovanja na ovom ostrvu i od tada su često na relaciji Beograd - Korlčula, tako da sa pravom možemo reći da ovo ostrvo poznaje isto toliko kao i svoj rodni Niš ili Beograd u kojem je nastavio svoj život i karijeru.

- O Korčuli mogu da pišem danima. Najlepše ostrvo na svetu za mene. Svakih nekoliko godina mu se vraćam! Časopis The New York Times je još 2016. godine objavio 52 mesta koja svakako treba posetiti. Korčula je zauzela visoko sedamnaesto i to mnogo govori. More je na svakoj tački ostrva beskrajno čisto, prozirno, dovoljno toplo, a i mirno. Sa kraja na kraj ostrva potrebno je više od sat vremena, okvirno 45 kilometara. Interesantno je reći i to da su otočani prijatni i druželjubivi. Celo ostrvo obraslo je mediteranskom florom i šumom borova. Treće veće mesto na ostrvu Korčula je Vela Luka za koju su svi ako ništa drugo čuli iz pesama preminulog Olivera Dragojevića uz stihove: "Tek sad vidim što mi znači Vela Luka, more, ti. Uspomene će mi samo ostati..."

Ukoliko ste zaljubljenici u ribolov, možemo slobodno reći da je na Korčuli ulov maltene zagarantovan! Razne priče o ostvu postoje, a iako nikad nije dokazano, smatra se da je 1254. godine na Korčuli rođen Marko Polo, jedan od najpoznatijih moreplovaca! Svakako da je kuća Marka Pola, mletačkog trgovca, velika atrakcija svakog putnika namernika koga put donese na Korčulu.

Uživao sam razgledajući je, kao i u muzeju u kojem postoji puno lepih suvenira za uspomenu. Grad Korčula je jedan od najbolje očuvanih srednjevekovnih gradova Sredozemlja. Krenete li automobilom, na svakom kilometru puta se može probati vino. U porodičnim vinarijama kojih ovde ima zaista mnogo. A ako volite skrivene plaže, opet ste na pravom mestu, Korčula ima pregršt skrivenih plaža koje ostrvo nudi. Često sam tako putujući svoja putovanja stavljao na papir! Iako je otok poprilično izolovan, uspeo je da sačuva svoju izvornost. Korčula je povezana trajektom s poluostrvom Pelješac iz mesta Orebić, Dubrovnikom i Splitom. Prvi pogled ka gradu Korčuli, nakon vožnje trajektom, ostavlja bez daha. Zidine starog grada, čisto more, gusta borova šuma i prekrasne uvale i plaže!

Dok grickam bademe i jedem suve smokve, razmišljam kako ću opet za nekoliko godina doći na Korčulu da uživam kao i do sada, a sledeća destinacija za promenu biće Sicilija. Kažu za nas Kozomare da smo ljudi sa mora, Koza del'mare, pa da ispitam imam li kakve rodbine na Siciliji! Nisam siguran, ali sam čuo da se i tamo jedu rafioli sa bademom - poslastica sa Korčule i ostalih gradova kraj mora.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još