Održana 5. konferencija #Digital2018 - Građani su nosioci tehnološkog razvoja društva i države!

Peta regionalna konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima "Digital 2018", u organizaciji kompanije "Color Media Communications", okupila je preko 700 govornika, učesnika, medija i gostiju iz celog regiona i inostranstva, 6. i 7. septembra u Beogradu.

Konferenciju je svečano otvorio ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević.

– Digitalni mediji i društvene mreže uzeli su primat, naročito među mladim generacijama – ističe Vukosavljević, a zatim dodaje da Ministarstvo planira niz aktivnosti za povratak ćirilice u digitalne medije.

Na otvaranju su govorili i ambasador Velike Britanije u Srbiji, Denis Kif i državna sektretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.
– U pripremi za ovu konferencije razmišljao sam o evoluciji digitalizacije. Moj subjektivni utisak jeste da su se glavne promene desile u poslednje četiri godine – istakao je ambasador Kif, a zatim je podelio svoje interesantno digitalno iskustvo u tom vremenskom periodu: – Otvorio sam Twitter nalog, pisao blogove na raznim jezicima, vodio dijaloge na mrežama, upoznao “trolove”, fotografije sa mog telefona završile su u mnogim novinama, moja ambasada dobila je prvu aplikaciju, a počeo sam i da koristim Instagram.

– Digitalizacija je imperativ naše budućnosti. Prenos informacija koji je nekada podrazumevao dane, pa čak i godine, danas se meri sekundama. To najbolje znaju naši operateri. Prihod od telekomunikacija beleži stalan rast i predstavlja čak 4.3 % ukupnog BDP-a – istakla je Tatjana Matić, a zatim dodaje kakve su se novine desile na polju digitalizacije u ovom sektoru.

Drugi dan konferencije otvorio je Branko Ružić i tom prilikom izjavio da su državne službe preko informacionog sistema eZUP razmenili dokumenta oko 500.000 puta, odnosno da građani toliko puta nisu imali obavezu da idu na različite šaltere i donose dokumenta.

"Službenici su to uradili za njih, sa svog računara pristupajući ključnim bazama kao što su MUP, matične knjige, poreska, PIO, katastar, NZS, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja i sudska dokumenta",  rekao je Ružić.

Ambasadorka Kanade Keti Čaba rekla je na otvaranju drugog dana konferencije da su građani nosioci tehnološkog razvoja društva i države. Ona je kazala da kroz tehnološku inovaciju Kanada olakšava rad privrede i funkcionisanje društva.

Program konferencije je tradicionalno počeo panelom u kojem govore CEO telekom lidera regiona: Ranko Jelača, Telekom Slovenije, Marek Slačik, PPF grupa (Telenor), Slobodan Đinović, Orion, Predrag Ćulibrk, Telekom Srbija i Dejan Turk, Vip mobile.

Tokom dva dana konferencije, kroz diskusije u 9 panela i 13 studija slučaja, razgovaralo se o tranziciji ka on-demand kanalima, generaciji Z, autorskim pravima u digitalnom dobu, političkim konsultacijama u regionu, e-sportu, ekonomiji deljenja, industriji zabave, fake news-u, digitalnom marketingu, digitalizaciji kulture, bezbednom internetu, domaćoj IT sceni i mnogim drugim temama.

Među ovogodišnjim učesnicima su: Kenechi Belusevic, Discovery, Michael Moriarty, AMCNI, Gregory Dorcel, MARC DORCEL Group, Marija Matić, Direct Media, Marijana Vukašinović, Telekom Srbija, Solen Lagranze, Ginx TV, Severine Garuso, Thema, Vuk Guberinić, CAR:GO, Dejan Ćirjaković, Državni posao, Srđan Vuk Stankov, Exit Festival, Tomislav Ricov, Weekend Media Festival, Iftah Kjuriel, Ministarstvo spoljnih poslova Izraela, Jelena Jovanović, Privredna komora Srbije, Mirko Topalski, Eipix Entertainment, Nenad Milanović, Coing, Vukašin Stojkov, Startit. Milan Šolaja, Vojvođanski IKT klaster, Srđa Popović, CANVAS, Branimir Brkljač, Mokrin House, Tanja Tatomirović, Microsoft, Marko Mudrinić, Netokracija, Nenad Milosavljevićnjuz.net i mnogi drugi.

Konferenciju "Digital 2018" su podržali: FOX, Viasat World, Epic Drama, AMC Network International, Direct Media, A1 Telekom Austria group, Telekom Srbija, Discovery Channel, AMS osiguranje, VOX Electronics, CarCo, Smart Water, National Geographic, Thema A canal + Group Company, Ginx Esports TV, Grand kafa, Tuborg.  

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.