Trka za Arktik

LONDON, 03. avgust 2007. (FoNet) - Dejli telegraf, u izveštaju o uspehu ruske ekspedicije koja se spustila do dna Arktičkog okeana, ocenjuje da se Rusi u poduhvat nisu upustili da bi se pokazali pred svetom, nego da bi demonstrirali da polažu pravo na rezerve nafte i gasa koje se tamo nalaze.

Nijedna zemlja taj gest ne treba da shvati ni kao nešto neozbiljno ni kao nešto poželjno. Rusija svoja energetska bogatsva već koristi da ucenjuje druge zemlje, pre svih svoje susede, ocenjuje Dejli telegraf.

Na rusku ekspediciju slično gleda i "Tajms", koji poručuje da svet treba da čestita onima koji su se kroz mutne vode okeana spustili na dubinu od preko 4 hiljade metara, ali i da odlučno odbaci, kako se kaže, zaprepašćujuću tvrdnju Moskve da je Rusija time stekla pravo da eksploatiše velika prirodna bogatsva koja leže na dnu okeana, prenosi BBC.

List prenosi američke procene po kojima se u polarnom krugu nalaze znatna rudna bogatsva i čak 25 odsto do sada neotkrivenih nalazišta nafte u svetu.

Bila bi to otvorena otimačina teritorije, koju druge zemlje potpisnice Konvencije UN o pravu mora moraju odlučno da odbace, navodi "Tajms".

"Indipendent "objašnjava da ta konvencija Rusiji, ali i drugim zemljama koje izlaze na obod Arktičkog polarnog kruga, daje mogućnost da pokrenu postupak za proširenje svojih teritorijalnih voda.

Moskva je, podseća list, 2001. godine u Ujedinjenim nacijama već pokušala da pokaže da dno okeana ispod Severnog pola predstavlja produžetak ruskog kopna.

Rusima je tada rečeno da nisu za to pružili dovoljne dokaze i cilj ekspedicije bio je upravo da se ti dokazi prikupe.

Sve pomalo podseća na kraj 19. veka i trku kolonijalnih sila da zauzmu teritorije u Africi, samo što ovoga puta ne važi princip "ko prvi dođe, njegovo je".

Amerika, Kanada, Norveška i Danska takođe polažu pravo na Arktik, ukazuje "Indipendent".

List primećuje da u celoj priči postoji i element ironije.

Arktik je danas pristupačniji nego u prošlosti zbog globalnog otopljavanja koje u letnjim mesecima smanjuj zaleđenu površinu okeana.

Nafta koju se Rusija i druge zemlje nadaju da će naći na dnu okeana samo bi dodatno povećala količinu ugljen-dioksida u atmosferi i pojačala globalno otopljavanje.

Trka za naftom u Polarnom krugu zato predstavlja veliku opasnost za čovečanstvo, zaključuje "Indipendent".

Pogledajte još