Patrijarh SPC želi slogu Srba i Albanaca

PEĆKA PATRIJARŠIJA, 18. juna 2010. (Beta) - Srpski patrijarh Irinej izjavio je u petak, tokom prve posete Pećkoj patrijaršiji od ustoličenja, da bi želeo da kao nekada, kada je živeo na Kosovu, Srbi i Albanci žive u slozi i ljubavi.

"Mi ovde vekovima živimo zajedno... Ovaj narod (Srbi) je živeo dugo sa Albancima kao sa najbližima, nalazili su zajednički jezik, zajednički način života. Toga perioda se sečam i želeo bih da tako bude i danas i sutra i svagda - da dva naroda žive u slozi, ljubavi, životom prihvatljivim i za jedne i za druge", rekao je patrijarh.

Patrijarh Irinej je novinarima u Pećkoj patrijaršiji rekao da je dolazeći u patrijaršiju osetio radost jer je ponovo na svetoj srpskoj zemlji, i tugu zato "što je prošao kroz razrušenu srpsku zemlju".

U Pećku partijaršiju u petak su došli i članovi Sinoda SPC, administrator Eparhije raško-prizrenske Amfilohije, vladika Teodosije i ministri za Kosovo i Metohiju i vera Goran Bogdanović i Bogoljub Šijaković, kao i savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević. Cilj ove posete jesu pripreme svečanosti ustoličenja patrijarha, najavljenom za jesen.

Pogledajte još