VLADA DONELA ODLUKU: Minimalna cena rada 155 dinara po satu - minimalac veći za 3.000

Od Nove godine minimalac u Srbiji iznosiće 155 dinara po satu, ili 27.072, što je za oko 3.000 dinara više nego sada. Pošto socijalni partneri nisu uspeli da se dogovore, Vlada je predložila iznos koji je za 8,6 odsto viši od dosadašnjeg.

Sa ovim predlogom saglasni su poslodavci, dok sindikati ostaju pri ranijem stavu i traže povećanje od minimum 10 odsto. Minimalna cena rada po satu sada je 143 dinara, a zaradu od 24.882 dinara prima oko 330.000 radnika u Srbiji.

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta se nadaju da će povećanje najniže zarade u naredne tri do četiri godine biti više i da bi trebalo da se izjednači sa troškovima minimalne potrošačke korpe koji su sada 36.000 dinara.

Za Sinišu Malog, ministra finansija, povećanje minimalne zarade je deo šireg paketa mera koje bi trebalo da dovedu do boljeg privrednog ambijenta, zadovoljnijeg radnika i boljeg životnog standarda.

- Sada smo na stabilnom putu oporavka naše ekonomije i minimalnu cenu vidimo kao deo mozaika koji se zove privredni ambijent, koji treba da doprinese da još više rastemo, da budemo bolji i da plate budu još više. Vlada se rukovodila realnim osnovama, te je čak kompromisno izašla van okvira koje određuju makroekonomski pokazatelji rasta naše ekonomije - rekao je Mali.

Od ostalih mera koje Vlada priprema ministar je izdvojio još povećanje penzija, ukidanje parafiskalnih nameta i povećanje zarada u javnom sektoru. Veliki uspeh u proteklim pregovorima oko minimalca za Malog je to što su se pregovarači međusobno borili argumentacijom, kao i da su se uvažavali međusobni predlozi.

- Cilj nam je da konkurentnost ekonomije postane veća, da se investitori odlučuju za ulaganja u Srbiji, da zaposle naše ljude i našu decu. Razgovaramo o Zakonu o naknadama kako bismo dali predvidivost investitorima, a želimo da umanjimo i opterećenja na zarade. Stopa rasta je 4,9 odsto u šest meseci po čemu smo u top tri zemlje Evrope, dok je nezaposlenost sa 25,9 odsto sada pala na 11,9 odsto - istakao je on.

Ljubiša Orbović, predsednik Samostalnog sindikata Srbije, smatra da postoji minimalna razlika u predlozima socijalnih partnera.

- Pravi efekat koji je postignut u razgovorima članova SES-a je da minimalna cena rada dostigne potrošačku korpu. U poslednje tri godine minimalac je povećan 28 odsto, a prosečne plate u tom periodu su uvećane 10 odsto. Cena rada po satu sada je 1,3 evra, nominalno povećanje možda nije veliko ali su postignuti određeni pomaci o daljem rastu minimalca i propratnom paketu - istakao je on.

Prema mišljenju Zorana Stojiljkovića, predsednika Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", važno je dogovoreno, a to je da se, pored ukidanja zakona o privremenom umanjenju penzija ukine i zakon kojim je ograničen rast zarada zaposlenih u komunalnim delatnostima.

- Od oktobra slede razgovori o ozbiljnijem rastu zarada u javnom sektoru od 6 do 12 odsto i da će biti donet sistem platnih razreda koji će biti stimulativan. Ako se ispuni takav dogovor, to znači da smo počeli da vodimo efektivan socijalni dijalog - naglasio je Stojiljković.

Penzije se u Srbiji više neće usklađivati dva puta godišnje, prema rastu inflacije, već će to ubuduće raditi Vlada, u skladu sa stanjem u budžetu, pa ta primanja mogu biti i veća, rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad.

- Penzije nisu dostigle taj nivo da mogu da se usklađuju sa rastom inflacije i penzioneri zaslužuju veće prinadležnosti. Kao što ove godine imamo povećanje, želimo da i sledeće godine one budu veće nego što je rast inflacije - rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, kada Srbija bude imala stabilan penzioni sistem, tada će penzije moći da prate samo rast inflacije.

Izvor: Novosti
Foto: Nadlanu.com

Pogledajte još