Predizborna tišina u Poljskoj

VARŠAVA, 19. juna 2010. (Beta) - U Poljskoj je u petak u ponoć počela izborna tišina pred nedeljne vanredne izbore, kada će oko 30,5 miliona Poljaka sa pravom glasa birati novog predsednika.

Vrlo su male šanse da predsednik bude izabran u prvom krugu izbora, ocenili su analitičari. Favoriti su predsednik Sejma za vladajuću Građansku platformu Bronjislav Komorovski, koji trenutno obavlja dužnosti šefa države, i bivši premijer i brat blizanac poginulog predsednika Leha Kačinjskog, Jaroslav, kanidat konzervativne stranke Pravo i Pravda.

Poslednje ankete razlikuju se po prednosti koju daju Komorovskom. Agencija MB SMG/KRC previđa da će Komorovski osvojiti 44 odsto, a Kačinjski 29 odsto glasova, dok prema agenciji TNS OBOP, 40 odsto glasača podržava Komorovskog, a 35 odsto Kačinjskog.

Predizborna kampanja je bila neuobičajeno smirena, u senci tragičnog pada predsedničkog aviona 10. aprila, kraj Smolenska u Rusiji. U toj nesreći poginuo je predsednik Leh Kačinjski, 95 članova visoke državne i vojne delegacije i članova posade.

Pogledajte još