“Memoari. Solunski front, Srbija, Balkan”: Predstavljen ratni dnevnik maršala Luja Franše D’Eperea

Promocija ratnog dnevnika “Memoari: Solunski front. Srbija. Balkan” maršala Franše Deperea, održana je sinoć u Fransuskoj ambasadi u Beogradu.

Uz prisustvo brojnih predstavnika javnog života u Srbiji, ministra odbrane Aleksandra Vulina i predsednika SANU Vladimira Kostića o knjizi su govorili Klod de Sen-Pjer, unuka Franše Deperea, ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondolini i Vojislav Pavlović, direktor Balkanološkog instituta.

Klod de Sen-Pjer je priredila knjigu koju je objavila izdavačka kuća Prometej u okviru obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Unuka slavnog francuskog generala kazala je da je veoma počastvovana jer je u državi koja veoma ceni njenog dedu.

Drago mi j što sam u prilici da svedočim o herojstvu moga dede. Profesor Pavlović je dolazio u Pariz i pitao me da li mogu da nađem memoare moga dede o Istočnom frontu. Naravno da sam želela sve to da podelim sa vama. U tim memoarima mogu se naći poštovanje i čast koje je moj deda ukazivao srpskom narodu – kazala je.


Ambasador Francuske u Beogradu je napomenuo da je promocija knjige prilika da se setimo “bratstva po oružju” Srbije i Francuske tokom prvog svetskog rata.

Ponekad zaboravimo koliko smo bliski. Danas naši vojnici stoje rame uz rame u mirovnim misijama u Africi i Libanu kako bi sačuvali međunarodni mir i stabilnost. Tokom susreta sa predsednikom Vučićem u julu predsednik Makron je podsetio koliko je srpski narod pokazao izuzetnu hrabrost tokom Prvog svetskog rata. Srbija će zauzeti posebno mesto tokom ceremonije koja će biti organizovana 11. novembra u Parizu na obeležavanju kraja Velikog rata. Predsednik Vučić je pozvan sa drugim šefovima država – kazao je Mondolini.


Vojislav Pavlović je istakao da će čitaoci u knjizi naći svedočanstvo o pripremama za ofanzivu savezničkih snaga.

Memoari su sjajan izvor informacija o stanju savezničkih armija pred probijanje Solunskog fronta. Takođe čitaocima u Srbiji će biti posebno interesantne stranice knjige o regentu Aleksandru Karađorđeviću i srpskim oficirima.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.