Mešihat zbog fotomontaže od Blica traži 100 miliona evra

BEOGRAD, 19. juna 2010. (Beta) - Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji najoštrije je osudio fotomontažu muftije Muamera Zukorlića u pravoslavnoj svešteničkoj odori sa krstom na glavi objavljenu u današnjem Blicu i zatražio izvinjenje uredništva uz "simboličnu nadoknadu" od 100 miliona evra.

"Od uredništva i vlasnika lista Blic tražimo izvinjenje uz simboličnu nadoknadu od 100 miliona evra, u protivnom će se suočiti sa krivičnom prijavom i parničnim postupkom pred nadležnim sudom. U tom slučaju, Mešihat će pozvati sve građane, a posebno muslimane na bojkot distribucije i kupovine lista Blic", navodi se u saopštenju Mešihata IZ.

U saopštenju se navodi da je takvim činom naneta uvreda muslimanima i Islamskoj zajednici i da se javnosti šalje poruka o pokrštavanju muslimana, pri čemu nije pošteđen ni najviši verski autoritet.

"Vređajući najdublja verska osećanja muslimana i ne prezajući od skrnavljenja i samih verskih simbola, muslimanima se šalje poruka da njihove duhovne vrednosti ne uživaju zaštitu zakona i sistema države", ističe Mešihat IZ u Srbiji.

Pogledajte još