Predstavnici Francuske i Srbije položili vence na spomenik maršalu Franše D'Epereu

Povodom 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata, ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni, ministar Zoran Đorđević i potomci Franša D'Eperea položili su vence na spomenik ovom maršalu u Bulevaru oslobođenja u Beogradu.

Unuka francuskog maršala i srpskog vojvode Franše D'Eperea Klod de Sen Pjer izjavila je da je njen deda gajio veliko poštovanje, poverenje i vernost prema Srbima.

- Imao je za vas, za Srbe, veliko poštovanje, poverenje i vernost, kao što ga imaju braća po oružju koji su preživeli najbolje i najgore zajedno - rekla je Sen Pjer novinarima posle polaganja venca na spomenik maršalu Franše D'Epereu u Beogradu.

Ona je dodala da je njen deda bio okrenut razvoju dobrih odnosa Srbije i Francuske i da će i ona i njena porodica doprinositi razvoju dobrih odnosa građana dve zemlje i da želi da pokaže da je to „prijateljstvo živo” i da kaže: „Tu smo za vas”.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni rekao je da mu je čast da prisustvuje dostojanstvenom sećanju na D'Eperea, koji je prema njegovim rečima bio velikog čoveka koji je radio na francusko-srpskom prijateljstvu, na kome i danas dve zemlje rade.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je D'Epere bio veliki i iskreni prijatelj Srbije i dodao da je on porodici D'Eperea koja boravi u Beogradu obećao da će Srbija da nastavi da neguje prijateljstvo sa Francuskom.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je velika pobeda vojske kojom je komandovao Franše D'Epere na Solunskom frontu, kasnije i oslobađanje Beograda, doprinelo pobedi u Prvom svetskom ratu.

On je najavio da će ove godine u Beogradu biti obeležena stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata i oslobođenja Beograda u tom ratu i da će tada biti održani dani Francuske.

Vesić je dodao da će se oslobođenje Beograda u Prvom svetskom ratu (1. novembra) slaviti svake godine i da će biti povezano sa obeležavanjem oslobođenja u Drugom svetskom ratu (20. oktobra).

Izvor: Beta
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još