Fiat kupuje motore od Kineza

PEKING, 6. avgusta 2007. (Beta-AP) - Italijanski "Fiat" objavio je danas da će kupovati motore od kineske kompanije "Čeri" (Chery Automobile), čime su proširene ambiciozne spoljne veze najvećeg kineskog proizvođača motornih vozila, mesec dana posle potpisivanja ugovora sa "Krajzlerom" (Chrysler) o izvozu automobila u SAD.

Svetski prozvođači gledaju na Kinu kao na produkcionu bazu s najnižnim troškovima, dok mala ali brzo rastuća kineska auto-industija pokušava da se sa svojim proizvodima probije van zemlje.

"Čeri" će snavdevati "Fiat" sa 100.000 motora od 1,6 i 1,8 litar godišnje, za ugradnju u vozila koja "Fiat" pravi u Kini i drugim zemljama, saopštile su dve kompanije.

"Sporazum će dati "Čeriju" povećanu konkuretnost na međunarodnom tržištu," kaže Jin Tangjao, predsednik deset godina starog "Čerija" koji je u julu utanačio posao s "Karajzlerom" o zajedničkoj jeftinoj produkciji i izvozu kola u SAD.

Predsedniik "Krajzlera", Tom laSorda rekao je da će dve kompanije zajednički razviti buduće modele. Kina je prošle godine prestigla Japan i postala drugo najveće tržište motornih vozila na svetu, posle SAD.

Pogledajte još