16. DANI EVROPSKE BAŠTINE U KULTURNOJ MEKI BAČKE

Od kako je 2002. godine usvojena kao velika evropska manifestacija, DANI EVROPSKE BAŠTINE se proslavljaju i u Srbiji. Šesnaest godina za redom, još samo u Beogradu, ovaj svojevrsni performans kulture i turizma, održava se i u opštini Bač.

 

Ne samo zbog bogate kulturne baštine, ovog usnulog bačkog princa, već i zbog izražene multikulturalnosti, građani Bača i okolnih sela skreću pažnju brojnim posetiocima, koji tih dana dolaze da ih posete.

Centralna bina se, ovim povodom, uvek postavlja unutar zidina tzv. „ vodenog grada“ iz 14. veka. Nadaleko čuvena bačka srednjevekovna Tvrđava tada oblači najlepše ruho i grli goste koji joj hrle.

"Ovogodišnji opštinski budžet za ovu proslavu je duplo veći nego prošle godine, a pomogla nam je i Pokrajinska vlada, da možemo da je organizujemo kako i priliči.“ – rekao je Borislav Antonić, predsednik opštine Bač.

U srdačnom razgovoru sa njim, saznali smo da će za vikend koji nam predstoji, u Bač doći brojni gosti i zvaničnici, a očekuje se i dolazak ambasadorke Slovačke i ambasadora Kipra.

To će biti samo uvertira za ono što nam sledi u oktobru, kada ćemo biti domaćini evropskom komesaru za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport u Srbiji, Tiboru Navračiću i njegovoj delegaciji. Povod za njihov dolazak u Bač je obnova i rekonstrukcija našeg Franjevačkog samostana, koje u 2018. Evropskoj godini kulturnog nasleđa, finansira upravo Evropska unija.“ – istakao je Antonić.

 

 

 

Franjevački samostan u Baču su 1169. godine osnovali pripadnici viteško-monaškog reda kanonika Svetog groba jerusalimskog. Nakon njihovog raspada, samostan su preuzeli Franjevci, a posle pohoda Sulejmana Veličanstvenog, vek ipo je bio džamija. O tome svedoče mihrab i turska posuda za vodu, koja se nalazi na ulazu.

Od polovine 12. veka do danas u njemu se neprestano odvijao život i zato se baš ovde i čuva bogato kulturno nasleđe. Poseduje i jednu od najstarijih biblioteka u Srbiji, u kojoj se čuvaju knjige iz 15. veka, a nakon završetka realizacije projekta koji je pri samom kraju, deo samostana će postati muzej i centar za izučavanje prošlosti i Franjevačkog reda.

Osim Tvrđave – lepotice sa Mostonge i pomenutog samostana, u opštini Bač se nalaze i manastir Bođani, prva apoteka u Vojvodini, i ostaci Turskog kupatila, takođe jedinog na ovim prostorima.

 

Očigledno je da, ne samo predsednik opštine, već i pokrajinske, republičke i evropske institucije prepoznaju značaj kulturne baštine ovog pitomog vojvođanskog gradića, pa udruženi ulažu i novac i stručni kadar u njegovu obnovu i promociju.

Na pitanje šta na polju kulture planira u opštini koju vodi, Antonić je rekao:

Podržavam sve inicijative i pojedinaca i grupa koji se zalažu za kulturni preporod naše opštine i uložiću sve napore da brigu o kulturnoj baštini koja nas okružuje, u većoj meri, preuzme država.“

Autor teksta: Gordana Bjelajac

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.