POTPISAN MEMORANDUM: Srbija i Maroko za dalje jačanje poslovne saradnje

Predstavnici Privredne komore Srbije (PKS) i Generalne konfederacije marokanskih preduzeća potpisali su danas u Beogradu Memorandum o osnivanju Poslovnog saveta sa ciljem da se u budućnosti ostvari jača privredna saradnja dve zemlje.

Tom prilikom predstavljene su mogućnosti poslovanja, a potpredsednik Privredne komore Srbije Nemanja Žugić obraćajući se na seminaru "Kako poslovati s Marokom" istakao je da postoji obostrani interes i da je cilj jačanje poslovne saradnje.

Žugić je naveo da će PKS nastaviti da pruža podršku privrednicima iz Maroka i podsetio da je ukupna robna razmena dve zemlje prošle godine iznosila 26 miliona evra.

Što se tiče uvoza, Maroko je na 60. mestu od ukupno 214 zemalja, a ukupna pokrivenost uvoza izvozom je 57 odsto.

Direktorka sektora za međunarodne ekonomske odnose u PKS Jelena Jovanović rekla je da male spoljno trgovinske aktivnosti Srbije i Maroka ukazuju na to da se mora više razgovarati o unapređenju poslovne saradnje.

Ona je ukazala da je važno da se nađu sektori za saradnju i da se do sada razgovaralo o saradnji u sektoru auto-industrije, poljoprivredi, IT i turizmu.

U poslednjih godinu i po dana broj izadatih viza za Maroko srpskim turistima se povećao tri puta, navela je Jovanovićeva.

Ona je dodala da se očekuje da se u narednim mesecima razgovara o tome koji su to potencijalni sektori i da se donese plan za saradnju u toku naredne godine. Fokus će, kako je istakla, biti na auto-industriji.

Sporazumom koji je danas potpisan predviđeno je pronažalazenje najmanje tri fokus sektora i dovođenje poslovnih delegacija kako u Srbiju, tako i odlazak srpskih u Maroko.

Potpredsednik Generalne konfederacije Halid Benjeloun rekao je da se nada da će sporazum biti dobra osnova za jačanje ekonomske saradnje.

On je ukazao da srbija ima modernu industriju, da je dobro pozicionirana što se investicija tiče i da srpska preduzeća imaju povoljnu makroekonomsku klimu.

Robna razmena dve zemlje je, kako je kazao, još uvek slaba, tako da je važno da se identifikuju polja za jaču ekonomsku saradnju.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još