DANI EVROPSKE BAŠTINE – DANI BAČA: U duhu srednjovekovnog sela

Iako je pod velikim uticajem crkve i divljaštva varvarskih plemena, kultura srednjeg veka bila veoma skromna, narodi koji su je prenosili, za sobom su ostavili značajne spomenike-svedoke.
Opština Bač je jedna od najreprezentativnijih primera kako se neguje i čuva kulturna baština, ne samo starosedelaca sa obala Mostonge, već i drugih naroda koji su, vekovima unazad, prolazili i živeli na ovim prostorima.

Autor slike: Aleksandar Urošević

Od 14. do 16. septembra ove godine, Bač će šesnaesti put zaredom biti domaćin pokrajinskim i državnim zvaničnicima, ambasadorima, gostima iz susednih i bratskih opština, vitezovima, folklorašima, umetnicima, naratorima, zanatlijama, novinarima i ostalima koji žele da se uvere da istorija srednjeg veka nije samo mrtvo slovo na papiru.

Kako bi pokolenjima ostavili u amanet, stanovnici ove male, ali kulturom veoma bogate opštine, godinama se trude da sačuvaju ono što su vekovima nasleđivali od predaka. Zato se pokretno i nepokretno kulturno nasleđe suživota i asimilacije na desetine različitih naroda opštine Bač, u stručnim krugovima računa u pravo bogatstvo.

U našoj opštini žive u miru i sa uzajamnim poštovanjem Srbi, Krajišnici, Šokci, Slovaci, Mađari, Hrvati, Romi, Rumuni, pripadnici Islamske verske zajednice, starosedeoci Bačani i drugi narodi, i svi se zajedno trudimo da svetu pošaljemo najlepšu sliku zajedničkog života. Imamo priličan broj različitih tradicionalnih, manjih i većih događaja tokom godine, ali u septembru naša oština zasija najjačim sjajem. Tada organizujemo Dane evropske kulturne baštine, odnosno Dane Bača.“ – počela je priču Marina Balaban, direktorica Turističke organizacije opštine Bač.

U duhu srednjovekovnog sela, sa brojnim sadržajima za decu i odrasle, bačka Tvrđava će u subotu biti pravo uporište kulture.

Svake godine, vođeni sloganom manifestacije, trudimo se da program bude drugačiji i bolji. Ovogodišnji slogan je – EVROPSKA GODINA KUTURNOG NASLEĐA – UMETNOST DELJENJA, i u skladu sa tim, prevazišli smo sebe. Glavna atrakcija su nam vitezovi Beli orlovi, koji će osim prikaza starih zanata i izložbe oklopa i oružja iz srednjeg veka, najviše animirati decu. Mačevanje, streličarstvo, i druge viteške borbe trajaće tokom celog poslepodneva. Osim toga, publiku će zabavljati razni folklorni ansambli, orkestri i horovi, biće realizovana tradicionalna Likovna kolonija IZRAZ i etno sabor.“ – navodi Balabanova.

U Franjevačkom samostanu će biti održan tradicionalni koncert horske duhovne muzike, a na bini unutar zidina nastupiće Santos Brothers Band. Na kraju subotnjeg dana, publici će pevati i popularna pop zvezda Goca Tržan.

Deo ove manifestacije su i sportski memorijalni turniri u fudbalu i odbojci, koji se realizuju u nedelju, dok je petak predviđen za panel diskusiju BAČ U PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI, dečje i stručne radionice i tribine.

Ovaj projekat, osim Opštinske uprave Bač, podražavaju i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Autor teksta: Gordana Bjelajac

Pogledajte još