Održana komemoracija meksičkom piscu Monsivaisu

MEKSIKO SITI, 20. aprila 2010. (Beta-AP) - Komemoracija meksičkom piscu i kritičaru Karlosu Monsivaisu održana je u nedelju u Meksiku, dan pošto je preminuo od bolesti pluća u 72. godini.

Komemoraciji Monsivaisa u Palati lepih umetnosti prisustvovao je veliki broj meksičkih intelektualaca i zvaničnika.

Kovčeg s telom pisca, koji je smatran vodećim intelektualcem svog vremena, bio je prekriven zastavom gej prajda i meksičkom zastavom, jer je on bio veliki pobornik prava homoseksualaca, iako nikada nije govorio o svom seksualnom opredeljenju.

Pisao je političke kolumne u vodećim meksičkim dnevnim listovima, kao i knjige i eseje o savremenim meksičkim temama, klasnoj borbi i društvenim promenama, ali i o gotovo svim kulturnim fenomenima, od profesionalnih rvača do pop pevača.

"Biće teže razumeti naše vreme bez njegovog doprinosa", rekla je na ceremoniji predsednica Nacionalnog saveta umetnosti Konsuelo Saisar.

Monsivais je podržavao gotovo sve značajnije levičarske pokrete, od štrajka radnika meksičke železnice 1958. godine, do neuspešne predsedničke kampanje levičarskog kandidata Andresa Manuela Lopesa Obradora 2006. godine.

Rođaci meksičkog pisca najavili su da će njegovi ostaci biti kremirani.

tmo/dar

Pogledajte još