Ugrožena tajnost novinarskih izvora

BEOGRAD, 21. juna 2010. (Beta) - Garantovana tajnost novinarskih izvora biće ugrožena ako Skupština Srbije usvoji zakon o elektronskim komunikacijama u predloženom obliku, upozoreno je u ponedeljak na okruglom stolu u Beogradu u organizaciji Udruženja novinara Srbije (UNS).

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović ocenila je da je predloženi zakon, o kome je Skuspstina završila raspravu, pretnja za novinarsku profesiju i otvara mogućnost zloupotrebe jer će, kako je navela, vlast kontrolisati novinarske izvore.

Smajlović je rekla da su predloženim zakonom "izvrdani" javna rasprava i evropski standardi, i da bi Skupština trebalo da odbaci taj predlog.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da podaci o ostvarenoj komunikaciji koji po zakonu mogu biti zadržani, jesu ulaženje u njen sadržaj jer će, kako je naveo, omogućiti da se zna kada je, koliko dugo, sa kim, s kog broja i odakle je novinar razgovarao.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Rade Veljanovski koji je bio član radne grupe za izradu Zakona o elektronskim komunikacijama, rekao je da je radna verzija tog zakona predviđala da je uvid u ostvarenu elektronsku komunikaciju moguć samo na osnovu odluke suda.

Pogledajte još