NIS počeo modernizaciju Rafinerije nafte u Pančevu

PANČEVO, 21. juna 2010. (Beta) - U Rafineriji nafte Pančevo u ponedeljak je počela modernizacija i izgradnja postrojenja za proizvodnju goriva, u koju će Naftna industrija Srbije uložiti (NIS) 467 miliona evra.

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić kazao je na početku radova da bi "postrojenje trebalo da bude završeno u trećem tromesečju 2012. godine" i dodao da će na tom poslu biti angažovano oko 1.000 radnika i domaća industrija.

Modernizacija pančevačke rafinerije, istakao je Škundrić, omogućiće da NIS u potpunosti pređe na proizvodnju motornih benzina i evrodizela 5 po evropskim ekološkim standardima i da će savremen sistem prečišćavanja postrojenju omogućiti smanjenje zagađenja.

Škundrić je dodao i da će izgradnja novog postrojenja omogućiti povećanje prihoda od 270 miliona do 300 miliona evra na godišnjem nivou.

Generalni direktor Gasprom njefta Aleksandar Đukov izjavio je da su utvrđeni tehnološki parametri projekta, izvođač, ugovorena je isporuka opreme i pripremljeno gradilište. On je ocenio da će izgradnja pogona povećati proizvodnju i konkurentnost NIS-a i doprineti da bude lider na tržištu Balkana.

Obeležavanju početka radova prisustvovali su i premijer Srbije Mirko Cvetković, ministar životne sredine Oliver Dulić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić.

Pogledajte još