NOVINA U ŠKOLSTVU: Ocenjivanje drugog jezika i brojčano i opisno

Ocenjivanje drugog stranog jezika u petom razredu i dalje je "pod lupom". Iako je izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u oktobru prošle godine on svrstan u izborne predmete (zajedno sa građanskim vaspitanjem i verskom nastavom), koji se ocenjuju opisno, nadležni su najavili izmenu tog člana do kraja godine. U međuvremenu, dok Skupština Srbije ne da "zeleno svetlo", školama je stiglo obaveštenje iz Ministarstva prosvete koje je unelo dodatne nedoumice.

Naime, kako stoji u dopisu, nastavnicima se sugeriše da vode dvostruku evidenciju i decu ocenjuju dvojako - i brojčano i opisno.

- Na taj način biće spremni za očekivanu promenu načina ocenjivanja, jer jedinstvo opisne i brojčane ocene obezbeđuje razvoj formativnog ocenjivanja u punom smislu - navodi se u obaveštenju.

Nastavnici s kojima su novinari razgovarali nezadovoljni su što je drugi strani jezik postao izborni predmet i kažu da postoje mnogobrojna pitanja na koja nemaju odgovor - da li ocene treba da budu iste kao i za prvake, koje se ocene unose u dnevnik, opisne ili brojčane, kako razgraničiti skalu u opisnim ocenama koje su "dobar" i "zadovoljava". Za 20. septembar na Filološkom fakultetu zakazana je tribina o ovoj temi.

- Pokušaćemo sa nastavnicima da se dogovorimo kako da pretoče u praksu sugestiju koju su u dopisu dobili - kaže Ljiljana Đurić, predsednica Društva za strane jezike i književnost Srbije.

- Status drugog stranog jezika je ugrožen uprkos obaveznosti, prvenstveno u smislu da učenici ostvare kvalitetna postignuća. Broj časova koji đaci imaju iz ovog predmeta je vrlo skroman. Ni po čemu drugi strani jezik ne može biti "izborni program", već je po svojim atributima nastavni predmet koji, opet, može imati status obaveznog ili izbornog.

Ona ističe da je nejasno zašto se promena ocenjivanja odnosi samo na drugi strani jezik, a ne i na prvi. Ona naglašava da opisne ocene nemaju dodirnih tačaka sa nivoima znanja jezika, koji su usaglašeni na evropskom nivou - od najnižeg A1 do najvišeg C2.

- Dok se ne promeni zakon, nastavnici će, u elektronskom dnevniku, ocenjivati decu brojčano i formativno. Pošto u elektronskom dnevniku postoji opcija gde nastavnik može detaljno opisati napredovanje učenika, da zna šta je dobro savladalo a šta lošije, može da navede i njegov nivo znanja iz drugog stranog jezika. Tako je mnogo lakše formirati brojčanu ocenu, koja će biti uneta u dnevnik ako se izmeni član zakona - kaže Miomir Dragaš, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Beogradu.

Prema rečima Joleta Bulatovića, direktora OŠ "Drinka Pavlović", ocenjivanje drugog stranog jezika će biti brojčano, pošto se u dopisu Ministarstva sugeriše i ta mogućnost.

Obrazovni sistem u Evropi, a tome teži i Srbija, omogućava da se prvi i drugi strani jezik, koji se uvode od najranijeg uzrasta, znaju skoro kao maternji. Razlog leži u činjenici da je strani jezik veoma važan zbog zapošljavanja, ali i nastavka školovanja i studija u nekoj stranoj zemlji.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još