Ruski pijanista Vadim Rudenko na 50. BEMUS-u

Ruski pijanista Vadim Rudenko, posle više od petnaest godina, ponovo se predstavlja našoj publici, u okviru 50. Zlatnog Bemus-a!

Laureat najvećih svetskih muzičkih takmičenja (uključujući jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju takmičenja “Čajkovski”), održaće resital 13. oktobra 2018. u Kolarčevoj zadužbini, sa početkom u 20 časova.

Na programu će biti dela Baha, Mocarta, Bramsa, Rahmanjinova i Čajkovskog.

Vadim Rudenko rođen je u Krasnodaru i počeo je da svira klavir u 4. godini. U sedmoj godini je priredio prvi koncert. Godine 1975. postaje učenik Centralne muzičke škole u Moskvi i već 1982. osvaja Prvu nagradu na takmičenju Končertino Prag. Njegovi pedagozi bili su Ana Artobolevskaja, Vadim Suhanov i Dmitri Baškirov.

Studirao je na Moskovskom konzervatorijumu u klasi Sergeja Dorenskog, gde je i magistrirao. Tokom tog perioda mladi pijanista je postao laureat takmičenja kao što su: Kraljica Elizabeta (Belgija), Paloma O’Ši (Španija) i Vijoti (Italija). Na Takmičenju Čajkovski dobitnik je treće nagrade (1994), a zatim i druge nagrade (1998).

Od tada Rudenko intenzivno nastupa širom Rusije i u inostranstvu sa najpoznatijim orkestrima širom Evrope, SAD, Kanade, Južne Amerike i Azije. Od 2016. godine predaje u Centralnoj muzičkoj školi pri Moskovskom konzervatorijumu.

Program koncerta 13. oktobra na Kolarcu:

Johan Sebastijan Bah: Partita br. 2, c moll, BWV 826

Volfgang Amadeus Mocart: Sonata K 311

Johanes Brams: Varijacije na Paganinijevu temu op. 35 (druga sveska)

Sergej Rahmanjinov: Muzički moment (izbor)

Pjotr Iljič Čajkovski (ar. Mihail Pletnjov): Svita iz baleta „Krcko Oraščić”

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarca po ceni od 900, 1300 i 1600 dinara.

Foto: Promo

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.