PRONAĐITE FOKUS: Dosađivanje vodi do depresije

Osobe koje su sposobne da dugo ostanu fokusirane na određeni zadatak su mnogo srećnije od onih koje lako skliznu u dosađivanje, tvrde naučnici.

Ako često ne znate šta biste sa sobom, ne možete da završite zadatke, vadeći se da vam je dosadno, probajte da se trgnete iz tog stanja, jer može da vas odvede na loš put. Pravo u depresiju. Tako je pokazala američka studija, tokom koje su psiholozi sa Harvarda pratili mentalno stanje više od 2.000 osoba. Rezultati do kojih su došli, a koje su objavili u časopisu "Nauka", dokazali su spregu između dosade i lošeg raspoloženja.

Osobe koje su sposobne da dugo ostanu fokusirane na određeni zadatak su mnogo srećnije od onih koje lako skliznu u dosađivanje. Naučnici su zaključili da je to stalno "lutanje misli" i neuspevanje da se usredsredite na nešto jak okidač za depresiju.

Osim toga, oni koji se žale da im je često dosadno dva i po puta više su izloženi riziku od infarkta ili moždanog udara. Naučnici pretpostavljaju da je to zato što se osobe koje se dosađuju prepuštaju nezdravim navikama, mnogo puše, piju alkohol i nezdravo se hrane.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.