ZA SAVRŠENU FIGURU: Namirnice i napici koji ekspresno tope masne naslage

Iako se leto bliži kraju to nije razlog da sada popustimo pred iskušenjem i prestanemo da vežbamo.

Dok vežbanje nekima daje rezultate, drugi moraju da dosta koriguju i ishranu i pobrinu se da među namirnicama imaju prave sagorevače masti.

Najveći saveznici u borbi protiv masnih naslaga kriju se u vašem frižideru. Ovo su top 10 namirnica koje će vam pomoći da istopite to dosadno sa vašeg tela.

Grejpfrut

Počnite dan uz grejpfrut kako biste ubrzali vaš metabolizam i razgradili molekule masti. Bilo da je isceđen ili ga jedete ceo, on može da spreči nadimanje i smanjuje apetit zbog čega ćete imati osećaj sitosti duže nego obično.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je godinama korišćen kao antioksidant. Foto: mendhak via Foter.com / CC BY-SA
Vekovima je ovaj čaj bio poznat kao pojačivač metabolizma koji koriste mnoge azijske zemlje. Odličan je u bilo koje doba dana i svi ga hvale da je najbolji antioksidant i odličan sagorevač masti.

Celer

Odličan je jer ima malo kalorija i bogat je vlaknima. Sačinjen je uglavnom od vode, sadrži važne vitamine i minerale i folate.

Protein iz belog mesa

Hrana bogata proteinima i sa niskim sadržajem masti kao što je piletina i bela riba, zahtevaju više energije i manje vremena da se svare za razliku od ugljenih hidrata i masti. 70 do 140 grama proteina dnevno omogućavaju da telo sagori više kalorija. Sadrži i amino kiseline i ima više benefita za mišiće nego crveno meso.

Koren maslačka

Relativno je nova namirnica u svetu zdrave hrane. Dobar je za ubrzanje metabolizma, ali i regulaciju krvnog pritiska, varenje i deluje kao diuretik pa eliminiše višak vode iz organizma.

Crvena papričica

Čili je poznata po tome što se koristi u mnogim kulturama. Njen sastojak kapsacin povećava oslobađanje hormona u telu i stimuliše metablizam, povećava sagorevanje kalorija.

Kafa

Odličan način da započnete vaš dan, jer crna kafa ima malo kalorija i odlična je za sagorevanje masti.

Vasabi

Začinite vaše jelo vasabijem kako biste ubrzali metabolizam i smršali. Ne samo da se pokazalo da vasabi utiče na metabolizam i do nekoliko sati nakon obroka, već utiče i na bolje raspoloženje jer utiče na otpuštanje endorfina.

Jabukovo sirće

Odličan sagorevač masti i pomoćnik u mršavljenju. Jedna doza sirćeta dnevno može da utiče na smanjenje apetita, ubrzava metabolizam i sagorevanje kalorija i čini organizam alkalnim.

Čaj od peperminta

Dugo se koristi kao pojačivač metabolizma i smiruje uznemirani stomak. Čini da se osećamo siti i povećava energiju.

Izvor: Telegraf.rs/dailymail.co.uk
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.