Veliki promo party

Muzičari su usred fontane – bazena, oko njih voda, na vodi baloni, a iznad - stepenice s kojih publika ima odličan pogled na binu 

Amfiteatar ispred muzeja „25 maj“ kao da je stvoren za ovakav džez doživljaj, 13. avgusta 2007. godine. Do 22 sata publiku su zagrevali Nebojša Jazzmate i Spacewalker Milić, već pominjani kao odlični di-džejevi koji imaju sluh za pravi, moderan, a opet sofisticirani zvuk. Svakog ponedeljka u svojoj radio emisiji, izborom muzike, oni to i dokazuju.

„Govorili su: 'Beograd je truba'. Beograd je truba, ali kakva truba!“, u svom kratkom, ali šaljivom i dvosmislenom govoru, Tomislav Đorđević, predsednik opštine Savski venac, predstavio je predstojeći „Umbria jazz festival“.

Ubrzo počinje beogradska grupa „Naked“, koja se već dokazala tokom marta ove godine, svirajući na promotivnim žurkama „Ring-Ring“ festivala. Ispred njih su žongleri s vatrom. Činilo se kao da je sve podređeno željama publike.

Njihovu muziku čine tri gitare, bubnjevi, harmonika i violina. Dok gitare i bubnjevi daju podlogu, harmonika i violina bude i prenose emocije, govore umesto reči, mnogo više od bilo kog vokala. Svaki slušalac joj pripisuje drugačiji smisao. Žanr ove grupe je pre svega jazz, s primesama funka, ali i folklora. Ritam se stalno menja, zvuk ide vrlo tečno, spontano, nenametljivo - i brzo ulazi u uši.

Ovogodišnje, treće po redu, izdanje „Umbria Jazz Balkanic Windows“ festivala biće održano 31. avgusta i 1. septembra u Beogradu, na košarkaškim terenima Crvene Zvezde na Kalemegdanu, kao i u Novom Sadu. Ulaz je, kao i prethodinih godina besplatan, a ljubitelji džeza će svake festivalske večeri moći da uživaju u nastupima jednog italijanskog i jednog balkanskog benda.

Nakon Naked za gramofone staje finski di-džej Sampsa, koji je prisutne zabavljao do kasno u noć. S obzirom da je ova promotivna žurka i te kako zadovoljila glad za džezom, a organizacija pokazala da misli na potrebe publike, verujemo da će festival oduševiti posetioce.

Tekst: Nada Veljković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još