STIŽU HLADNI DANI: Pripremite kožu za jesen

Svako godišnje doba ostavlja trag na koži - dok je najveći rizik leti usled prejakih sunčevih zraka, sa prvim danima jeseni javlja se drugi problem: kako sačuvati svežinu. I zato je, pre dolaska hladnijih dana, neophodno pripremiti kožu za jesen.

Vlažnost vazduha počinje da se smanjuje, a počinje i upotreba grejnih tela. Ništa od toga ne prija koži, ona može postati suvlja i izgubiti na elastičnosti, pa je važno nadoknaditi vlažnost putem preparata.

Telo

- Prvo pravilo je uklanjanje mrtvih ćelija u čemu vam mogu pomoći gelovi i preparati za piling. Ne birajte, ipak, preagresivne tretmane kako ne biste prouzrokovali crvenilo i osip. Sledeći korak je vlaženje kože. Pravi izbor za telo su kreme obogaćene glicerinom ili vitaminom E ili hranljiva ulja, na primer jojobino i bademovo, dok je kokosovo odlično za noge. Ako ste tokom leta koristili blaže i laganije losione za telo, u ovom periodu treba da pređete na kremastije i jače. I gel za tuširanje treba da bude kremast, ali čak i kad temperature postanu niske, izbegavajte vruće kupke jer one izvlače vlažnost iz kože.

Lice

- Svakog dana, naša koža je izložena bakterijama i virusima. I zato uveče, pogotovo sa hladnijim danima obavezno je očistite i navlažite. Promene u temperaturi mogu dovesti i do akni i bubuljica, pa potražite preparate sa salicilnom kiselinom. Pravi saveznik za lice u jesenjem periodu su maske. Ali ne zaboravite ni zaštitu. Sumorniji dani sa manje sunca ne znače da iz svoje svakodnevne rutine treba da izbacite kreme sa zaštitnim faktorom. Hladniji, vetroviti dani ne pogoduju usnama, pa uradite piling. Pomešajte smeđi šećer, toplu vodu, maslinovo ulje i mekanom krpom natapkajte smesu na usne, pa isperite vodom. Jesen traži i jaču šminku, pa ako ste se uželeli igranja za senkama, puderima, rumenilima, sad je pravo vreme za to.

San i ishrana

- Bez obzira na sve preparate, koža se najpre hrani iznutra. Pijte dosta tečnosti, izbegavajte diuretike poput kafe i alkohola. Povećajte unos dobrih masti, poput lososa, lanenog semena jer će biti saveznici u oporavku ćelija, dok će namirnice bogate antioksidantima, poput voća, povrća, orašastih plodova i žitarica zaštititi kožu. San je podjednako važan, pa priuštite sebi potrebnu dozu odmora, a u krevetu bi trebalo da budete barem sat pre ponoći.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još