"Valkira“ u domaćim bioskopima na jesen 2008.

U Berlinu je nedavno počelo snimanje filma "Valkira", trilera baziranog na istinitoj priči o pokušaju nemačkih oficira da izvrše atentat na Hitlera tokom 1944. godine. „Dvadeseti jul“ jedna je od malo poznatih herojskih epizoda iz Drugog svetskog rata.

Superstar Tom Kruz predvodi internacionalnu glumačku ekipu u ulozi Klausa fon Štaufenberga, nemačkog pukovnika koji je bio na čelu pokreta spremnog da svrgne nacistički režim i okonča rat. Sudbina i niz događaja koji su usledili tokom jula 1944. godine izdvojili su pukovnika Štaufenberga i postavili ga u dvostruku ulogu. Ne samo što je bio izabran da predvodi državni udar i ostvari kontrolu nad nacionalnom vladom, on je trebalo da ubije Hitlera. Na dan 20. jula u prostoriju u kojoj je Hitler držao sastanak, u torbi za dokumenta, uneo je bombu. Bomba je eksplodirala i ubila nekoliko prisutnih, dok je Hitler zadobio manje povrede. Dan kasnije, Štaufenberg je priveden i streljan.

Pored Kruza, u filmu "Valkira" glume Kenet Brana, Bili Najli, Tom Vilkinskon, Edi Izard, Kristijan Berkel, Karis van Hauten (“Crna knjiga” u režiji Pola Verhovena) i drugi.

Režiser filma je Brajan Singer, a scenario potpisuju, "oskarovci" Kristofer Mekveri i Nejtan Aleksander. U "Valkiri" ponovo sarađuju Singer i Mekveri, koji su uspeh postigli trilerom iz 1995. godine "Dežurni krivci" (The Usual Suspects).

Valkirina priča nije samo uzbudljiva, već i veoma značajna”, kaže Singer. "Ovo je nešto što smo Mekveri i ja odavno želeli da uradimo. Ne mogu da zamislim snimanje filma bilo gde drugde sem u Nemačkoj i veoma sam srećan što smo imali mogućnost da Kruz igra pukovnika Štaufenberga.”

Valkira je triler koji će prikovati publiku za sedišta. Ovaj film podsetiće svet da je postojao je ozbiljan otpor nacističkoj vlasti”, izjavila je Pola Vagner iz kompanije "United Artists". “Čim smo pročitali scenario, znali smo da taj film mora biti snimljen.”

Premijera "Valkire" u Americi zakazana je za 08. 08. 2008, a u domaće bioskope stiže tokom jeseni iste godine.

Pogledajte još