UTIČU NA REPRODUKCIJU: Plastični tanjiri, čaše i escajg štetni po zdravlje

Korišćenje plastičnih posuda, escajga za jelo i čaša za piće nije sigurno, kako konzumenti smatraju, bez obzira na to da li na ambalaži stoji oznaka "bez BPA", piše "Savremena biologija" (Current Biology).

Novo istraživanje otkriva nove dokaze koji ukazuju na to da korišćenje plastike pri jelu i piću nije sigurno, kako konzumenti smatraju. Iako je istraživanje rađeno na miševima, naučnici veruju da važi i za ljude.

Naučnici su utvrdili da kod miševa zamenska jedinjenja za bisfenol A uzrokuju smanjenje broja spermatozoida i održivih ženskih jajnih ćelija, što se prenosi na sledeće generacije.

BPA je oznaka za hemijsko jedinjenje bisfenol A koji se koristi u pakovanju hrane i pića od 1960. godine. Služi za izradu tvrde, prozirne plastike, polikarbonata.

Jedinjenje sa ambalaže prelazi na hranu, naročito ako je plastika stara ili oštećena, a oštećenja može izazvati i mikrotalasna pećnica.

Hemikalija je toliko raširena da je američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju u 2003. i 2004. godini utvrdio prisutnost ovog jedinjenja u 93 posto uzetih uzoraka urina.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još