#BookTalk2018 - predstavljamo vam panel "PIJANA NOVEMBARSKA NOĆ: Kako su književne scene u regionu u protekle četiri godine obeležile 100 godina od Velikog rata"

Regionalna književna konferencija "Book Talk" - 28. septembra ove godine će po četvrti put u Novom Sadu okupiti najpoznatije pisce, izdavače i književne kritičare u regionu!

Od 2015. godine u Novom Sadu se održava regionalna književna konferencija "Book Talk" posvećena najuglednijim piscima, kritičarima, izdavačima, poznatim ličnostima i umetnicima iz celog regiona.

Tema ovogodišnje konferencije su "Godine raspleta" - jubileji globalnih, regionalnih i nacionalnih događaja koji su značajno uticali na naše živote - samim tim i na književnu scenu i izdavaštvo

Konferenciju će otvoriti panel "PIJANA NOVEMBARSKA NOĆ: Kako su književne scene u regionu u protekle četiri godine obeležile 100 godina od Velikog rata" u Galeriji Matice srpske.

Počelo je pre četiri godine sa nekoliko značajnih dela kako domaćih tako i inostranih autora, poput "Mesečara" koji su izazvali veliku polemiku. Sarajevski atentat, "Mlada Bosna", Gavrilo Princip, Apis i "Crna ruka", srpska stranja u Velikom ratu, uloga Francuske i Rusije prilikom evakuacije srpskih vojnika, predsednika SAD Vudro Vilsona - samo su neke od tema koje su izazivale oprečna mišljenja u regionu u protekle četiri godine. Zašto se veruje da su bolja dela o Velkom ratu pisali Crnjanski i Krleža koji su bili na drugoj strani fronta od onih koji su se borili sa srpskom vojskom?

Učesnici:
Dragoslav Dedović, Beograd
Svetislav Basara, Beograd
Goran Samardžić, Sarajevo
Gojko Božović, Beograd
Duško Ljuština, Zagreb

Moderator: Gorislav Papić, Beograd

U sklopu programa konferencije "Book Talk 2018" u toku je i tradicionalni propratni program kao što je "Nedelja knjige" u autobusima GSP-a, a održana je i turistička tura o znamenitim novosadskim piscima.

Sve detalje vezane za program konferencije ove i proteklih godina možete pogledati ovde:

http://www.color.rs/booktalk2018

Pogledajte još