#BookTalk2018 - predstavljamo vam panel "MERMER I ZVUCI ZA 21. VEK: Šta smo naučili iz polemika oko spomenika Pekiću, Đinđiću, Gagarinu, Stefanu Nemanji, Miloševiću i Kralju Petru"

Regionalna književna konferencija "Book Talk" - 28. septembra ove godine će po četvrti put u Novom Sadu okupiti najpoznatije pisce, izdavače i književne kritičare u regionu!

Od 2015. godine u Novom Sadu se održava regionalna književna konferencija "Book Talk" posvećena najuglednijim piscima, kritičarima, izdavačima, poznatim ličnostima i umetnicima iz celog regiona.

Tema ovogodišnje konferencije su "Godine raspleta" - jubileji globalnih, regionalnih i nacionalnih događaja koji su značajno uticali na naše živote - samim tim i na književnu scenu i izdavaštvo

Predstavljamo vam panel "MERMER I ZVUCI ZA 21. VEK: Šta smo naučili iz polemika oko spomenika Pekiću, Đinđiću, Gagarinu, Stefanu Nemanji, Miloševiću i Kralju Petru" koji se održava u Galeriji Matice srpske.

U proteklih nekoliko godina pitanja takozvane "spomeničke kulturu" često su okupirala pažnju javnosti - od polemika u vezi sa spomenikom Borislavu Pekiću gde se potezalo pitanje političke (zlo)upotrebe imena velikog pisca. U slučaju spomenika Zoranu Đinđiću više je polemike bilo na temu samog umetničkog rada koji je pobedio na konkursu. Spomenik Juriju Gagarinu popularno nazvan "Pez" sklonjen je za svega nekoliko dana. Polemika o podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću kako je započela tako je odjenom ta tema i nestala iz javnog diskursa dok spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji ispred Stare železničke stanice izaziva polemike od samog rada do odabira lokacije. Šta mi kao društvo govorimo o sebi sa spomenicima koje podižemo u javnom prostoru? Zašto je malo spomenika savremene umetnosti i mnogo "estetike i forme 19. veka"?

Učesnici:
Zlatko Crnogorac, Beograd
Radovan Jokić, Novi Sad
Jasmina Mihajlović, Beograd
Dejan Ristić, Beograd
Miodrag Rogan, Beograd

Moderator: Aleksandar Đuričić, Beograd

U sklopu programa konferencije "Book Talk 2018" u toku je i tradicionalni propratni program kao što je "Nedelja knjige" u autobusima GSP-a, a održana je i turistička tura o znamenitim novosadskim piscima.

Sve detalje vezane za program konferencije ove i proteklih godina možete pogledati ovde:

http://www.color.rs/booktalk2018

Pogledajte još