#BookTalk2018 - predstavljamo vam panel "INVENTURA: Vojvodina 100 godina posle prisjedinjenja i 30 godina posle “Jogurt revolucije”"

Regionalna književna konferencija "Book Talk" - 28. septembra ove godine će po četvrti put u Novom Sadu okupiti najpoznatije pisce, izdavače i književne kritičare u regionu!

Od 2015. godine u Novom Sadu se održava regionalna književna konferencija "Book Talk" posvećena najuglednijim piscima, kritičarima, izdavačima, poznatim ličnostima i umetnicima iz celog regiona.

Tema ovogodišnje konferencije su "Godine raspleta" - jubileji globalnih, regionalnih i nacionalnih događaja koji su značajno uticali na naše živote - samim tim i na književnu scenu i izdavaštvo

Predstavljamo vam panel "INVENTURA: Vojvodina 100 godina posle prisjedinjenja i 30 godina posle “Jogurt revolucije”" koji se održava u Galeriji Matice srpske.

25. novembra 2018. navršiće se 100 godina od Velike narodne skupštine kojom su se Bačka, Banat i Baranja prisjedinili Kraljevini Srbiji potvrdivši tako rezultate ratne pobede srpske vojske ali i vekovnu težnju prečanskih Srba za ujedinjenjem sa maticom. Nekoliko dana ranije, isto je učinio Srem. Sedamdeset godina kasnije, 5. i 6. oktobra 1988. u takozvanoj "jogurt revoluciji" smenjeno je rukovodstvo SAP Vojvodine i pokrajina je ušla u "ustavni okvir" Miloševićeve Srbije. Kako ove dve godišnjice doživljavaju pisci i intelektualci iz Vojvodine? Kako bi izgledala politička, ekonomska i kulturna inventura Vojvodine nakon 100 i nakon 30 godina od ovih istorijskih događaja.

Učesnici:
Tomislav Marčinko, Zagreb
Miroslav Ilić, Novi Sad
Vera Kopicl, Novi Sad
Zoran Veljanović, Novi Sad
Branislava Kostić, Novi Sad
Aleksandar Simurdić, Novi Sad

Moderator: Teodora Ž. Janković, Novi Sad

U sklopu programa konferencije "Book Talk 2018" u toku je i tradicionalni propratni program kao što je "Nedelja knjige" u autobusima GSP-a, a održana je i turistička tura o znamenitim novosadskim piscima.

Sve detalje vezane za program konferencije ove i proteklih godina možete pogledati ovde:

http://www.color.rs/booktalk2018

Pogledajte još