#BookTalk2018 - predstavljamo vam panel "160 GODINA OD ROĐENJA DRAGUTINA J. ILIĆA: Godina srpske fantastike"

Regionalna književna konferencija "Book Talk" - 28. septembra ove godine će po četvrti put u Novom Sadu okupiti najpoznatije pisce, izdavače i književne kritičare u regionu!

Od 2015. godine u Novom Sadu se održava regionalna književna konferencija "Book Talk" posvećena najuglednijim piscima, kritičarima, izdavačima, poznatim ličnostima i umetnicima iz celog regiona.

Tema ovogodišnje konferencije su "Godine raspleta" - jubileji globalnih, regionalnih i nacionalnih događaja koji su značajno uticali na naše živote - samim tim i na književnu scenu i izdavaštvo

Predstavljamo vam panel "160 GODINA OD ROĐENJA DRAGUTINA J. ILIĆA: Godina srpske fantastike" koji će se održati u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića.

1858. godine u Beogradu je rođen Dragutin J. Ilić, književnik, dramaturg, urednik, novinar, političar i spiritista, izdanak slavne pesničke porodice Ilić (otac Jovan, brat Vojislav). Važio je za jednog od najznačajnijih srpskih dramskih pisaca druge polovine 19. veka. Autor je prvog autentičnog naučnofantastičnog ostvarenja na srpskom jeziku i verovatno prve antiutopijske drame na svetu „Posle milion godina“. Upravo ovo važno delo navelo je književne istoričare da ponovo otkriju Ilićevu bogatu literarnu zaostavštinu, koja, između ostalog, sadrži niz drama, romana i priča pisanih u ključu fantastike. O delu Dragutina J. Ilića i njegovoj privrženosti fantastici razgovaramo sa istoričarima književnosti, urednicima i piscima.

Učesnici:
Sava Damjanov, Novi Sad
Željko Milanović, Novi Sad
Mladen Milosavljević, Beograd
Miloš Jocić, Novi Sad

Moderator: Dragoljub Igrošanac, Beograd

U sklopu programa konferencije "Book Talk 2018" u toku je i tradicionalni propratni program kao što je "Nedelja knjige" u autobusima GSP-a, a održana je i turistička tura o znamenitim novosadskim piscima.

Sve detalje vezane za program konferencije ove i proteklih godina možete pogledati ovde:

http://www.color.rs/booktalk2018

Pogledajte još