Ovacije za srpsku tradiciju na Milano Fashion Weeku

Revija Nataše Župac

Na jednom od najvažnijih modnih događaja u svetu, Milano Fashion Weeku koji se održao od 19. do 25. septembra, zahvaljujući Serbia Fashion Weeku naša zemlja imala je čak tri predstavnika. Dizajnerka Milica Tričković predstavila je svoju kolekciju na takmičenju za mlade talente, njena koleginica Nataša Župac prikazala je kolekciju na platformi Mad Mood, dok je predsednica SFW Svetlana Horvat dobila poziv da učestvuje u radu stručnog žirija na takmičenju za mlade talente EFU na Milanskoj nedelji mode. Ovo je samo jedan u nizu dokaza i potvrda da svet prepoznaje talenat koji Srbija ima i ceni njihov rad.

- Preko 70 mladih kreatora iz celog sveta uveličalo je ovaj događaj. Rad žirija bio je naporan, ali istovremeno zadovoljstvo je bilo ogromno. Eksplozija nove energije, svežih ideja i talenta ispunilo je dan u kom su se na Milano Fashion Weeku predstavili mladi dizajneri. Srećna sam što je i Srbija imala i svog predstavnika na ovom takmičenju - Milicu Tričković, koja je prikazala svoju novu kolekciju. Milica svake sezone velikim koracima korača na internacionalnoj modnoj sceni, pa je i ovog puta na MFW pobrala komplimente za svoj rad – ponosno kaže predsednica Serbia Fashion Weeka Svetlana Horvat koja je prilikom boravka u Milanu imala susret sa Marijom Boselijem, počasnim predsednikom Camera Nazionale della Moda Italiana koji je vlasnik manifestacija Milano Fashion Weeka i Alta Moda Roma.

Svetlana Horvat i Mario Boseli pocasni predsednik Camera Nazionale della Moda Italiana

Milica Tričković već pet godina pažljivo gradi dizajnersku karijeru i do sada je svoje kreacije predstavila na nedeljama mode u Beču, Pragu, Budimpešti, na Malti, na Caspian Fashion Weeku u Rusiji, a u Milanu se predstavila već drugi put za redom. Ovoga puta prikazala je kolekciju Blessing za koju je inspiraciju pronašla u srpskoj tradiciji, u najvećoj meri kroz printove pravoslavnih fresaka i ikona na svojim kreacijama. Ona naglašava da je ova tema izuzetno inspirativna i da već planira nove projekte koji će takođe biti zasnovani na istim motivima.

- Nastojala sam da kroz ovu kolekciju kombinujem pravoslavne motive sa najfinijim čipkama i paperjem, sa ciljem da čitava kolekcija odiše glamurom. Takođe, i u ovoj kao i u prethodnim kolekcijama, koristila sam pačvork tehniku koja je inače karakteristična za moj rad i nastojim da je svaki put upotrebim na drugačiji način, kroz drugačiji stil. Prezadovoljna sam reakcijama i kritike su odlične. Moju haljinu nosila je jedna od zvanica na Moschino reviji i VIP žurki koja je posle toga usledila, a izazvala je veliku pažnju. Posle toga sam dobila brojne komplimente. Mnogo poslovnih kontakata sam ostvarila, dobila zanimljive ponude za saradnju, tako da je u profesionalnom smislu ovo ovo za mene bilo jako uspešno izlaganje na Milano Fashion Weeku – kaže Milica Tričković.

Revija Milice Tričković

Na Milano Fashion Weeku modu naše zemlje predstavljala je i dizajnerka Nataša Župac koja se svojom kolekcijom Azbuka predstavila na platformi Mad Mood. Kreacije bazirane na našem kulturnom nasleđu predstavljene su na reviji koju su pratili etno zvuci Slobodana Trkulje i po mišljenju svih prisutnih novinara bila je to najbolja kolekcija koja je prikazana tog dana na platformi Mad Mood tokom Milano Fashion Weeka.

- Sve je proteklo fenomenalno i ja sam oduševljena reakcijama – rekla je Nataša Župac i dodala:

- Zahvaljujući Serbia Fashion Weeku u Milanu sam se predstavila kolekcijom Azbuka koja je inspirisana dragocenim primerkom tradicionalne gradske nošnje koji je pripadao mom dedi. Želela sam da bar na tren oživim bogatu srpsku tradiciju, kulturu i umeće izrade kostima - rekla je Nataša Župac, koja će kao i Milica Tričković kolekcije koje su prikazale u Milanu srpskoj publici predstaviti na 11. Serbia Fashion Weeku koji će se održati od 21. do 26. novembra u Novom Sadu.

Reija Natase Župac

Pripreme za jedinu licenciranu Nedelju mode u Srbiji i najveći modni događaj u Jugoistočnoj Evropi u punom su jeku, a nakon što je jubilarni, 10. SFW prevazišao sva očekivanja, ovaj naredni obećava nova iznenađenja. Publika će imati prilike da upozna preko 50 dizajnera iz čitavog sveta, a reči hvale i gromoglasnih aplauza ni ovoga puta zasigurno neće manjkati.

Svetlana Horvat u ziriju na takmicenju za mlade talente na Milano Fashion Weeku

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još