MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Andrija Jonić - Indija

Beograđanin Andrija Jonić, iako po struci stručnjak za informacione tehnologije, široj javnosti postao je poznat po romanu "Refren" za koji je dobio prestižniu nagradu "Pegaz" za roman godine. Iako nije profesionalni pisac, u svet književnosti ušao je sa namerom da prenese svoje utiske i impresije o svetu u kojem živimo. Njegove misli o otuđenosti ljudi, nedostatku empatije, perifernim stvarima kojima se bavimo, brzo su našle put do čitalaca, pa tako danas, na svim društvenim mrežama, možete videti slikovane misli Jonića kao kredo ljudi koji se pronalaze u njegovim rečenicama. Iako često kritikuje Internet, smatra da on ima i pozitivno dejstvo, ako se pravilno upotrebi, pa je trenutno zauzet online pričama koje najčešće goovre o sadašnjem Beogradu.

Našim čitaocima otkrio je svoje impresije sa putovanja po Indiji, zemlji koja magijski privlači veliki broj turista koji žele da osete prostor na kojem je, po mitu, nastao život.

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Možete da se zatvorite u neki luksuzan hotel i da stvorite neku "sigurnu zonu" okolo sebe, ali to možete i bilo gde drugde, zašto ići tako daleko? Ako se odlučite da zaista osetite Indiju, morate biti spremni na to da ćete možda spavati u sobama od trske i blata, da će vas možda sačekati dušek na zemlji umesto kreveta, kao i da kuvari nisu oprali ruke nedelju dana (u najboljem slučaju). Ja sam odabrao ovu drugu opciju. Savetujem da pre odlaska u bilo kakav smeštaj koji nije orijentisan i prilagođen zapadnoj kulturi, budete spremni na sve što do tada niste mogli da zamislite. Bez brige, preživećete.

HRANA – koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Ja sam vegetarijanac, dakle, Indija je bila pravi raj za mene. Međutim, bilo da ste vegetarijanac ili ne, smatram da je jako važno probati vege-verziju supe "lakša", jer to je zaista najlepše jelo koje sam probao u životu. Preporučio bih i raw-vegan "zuhini pastu", "Indian Bowl" i "Pad-Thai".

PIĆE – u kojim napicima ste najviše uživali?

- Tokom dana u dobrom organskom espresu. Veče je bilo rezervisano uglavnom za čuveni indijski rum "Old Monk". Nikada nisam voleo rum, ali "Old Monk" je zaista nešto drugačije, definitivno nešto što se mora probati u Indiji.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Indija je zaista velika zemlja i mislim da je to nemoguće razumeti, dok se ne kroči nogom na njeno tle. Samo u jednoj "maloj" regiji možete naići na pregršt znamenitosti, skrivenih hramova, plaža, ostrva i bezbroj avantura koje vas prate. Kada nisam pisao, lutao sam otkrivajući prirodne lepote Indije, pričao sa meštanima, svedočio postojanju jednog potpuno drugačijeg sveta.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

- Još uvek nemam plan, verovatno će to biti neki od glavnih gradova Evrope.

DREAM TRIP – koje mesto bi voleli da posetite tokom života?

- Već duže vreme me privlači Island. Volim zimu i mislim da bih zauvek mogao da živim u nekom malom gradu koji je poptuno prekriven snegom, daleko od modernog sveta. Što dalje od modernog sveta.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još