Vorlik: SAD ne očekuju da Srbija prizna Kosovo

BEOGRAD, 24. juna 2010. (Beta) - SAD ne očekuju da Srbija prizna nezavisnost Kosova i to nije uslov za dobre odnose dve zemlje ili za podršku Vašingtona u procesu evropske integracije Srbije, izjavila je ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik.

"Želimo da vidimo da Srbija konstruktivno saraduje sa Prištinom, SAD, EU i drugim ključnim međunarodnim akterima, i da traži pragmatična rešenja koja će poboljšati život svih na Kosovu - i Srba i Albanaca", kazala je Vorlikova u intervjuu za Večernje novosti od petka.

Ona je dodala i da SAD ne podržavaju podelu Kosova, niti smatraju da je to realno rešenje.

"Po našem mišljenju, to bi potkopalo stabilnost u regionu. Svaki novi dan koji Srbija provede u razgovorima oko obnavljanja pregovora o statusu ili o podeli je za Srbiju izgubljen dan na putu ka evropskoj budućnosti", rekla je Meri Vorlik.

Ona rekla i da SAD i Srbija sve više vide jedni druge kao nezamenljive partnere, a odnosi dve države su pozitivni, jaki i produktivni.

"Tesno sarađujemo na rešavanju niza izazova, uključujući trgovinu drogom, pristupanje EU i jačanje lokalnih vlasti. Mi smo i bliski vojni partneri, a američke kompanije su među vodećim stranim investitorima u Srbiji", rekla je ambasadorka SAD.

Kao potvrdu svojih tvrdnji Vorlik je navela i da SAD svake nedelje daju milion dolara pomoći Srbiji, "u cilju stvaranja još prosperitetnije države, koja je pravno i administrativno u skladu sa zapadnim i EU standardima".

Pogledajte još