Zatvori u u Srbiji prenaseljeni

BEOGRAD, 25. juna 2010. (Beta) - Zaštitnik građana konstatovao je u petak, povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, da u Srbiji ne postoji sistemska tortura, ali da su zatvori u Srbiji prenaseljeni i da su uslovi smeštaja u mnogima od njih loši.

Zaštitnik građana u saopštenju ističe da su postojeći uslovi smeštaja zatvorenika loši, da su u velikom broju slučajeva "ponižavajući" i kao takvi "sadrže u sebi elemente torture".

"Srpski zatvori su prenaseljeni. Kapacitet zatvora u Srbiji je za oko 6.000 lica, a trenutno je u njima više od 11.000 zatvorenika. Većina zatvora u Srbiji je stara, mnogi su locirani u centru grada i ne ispunjavaju potrebne arhitektonske uslove. Veliki broj zatvorenika u Srbiji nema ležaj i spava na podu, borave u prostorijama koje su vlažne i u kojima je neadekvatan dotok prirodne svetlosti i vazduha", navodi se u saopštenju.

Takvo stanje, prema zaključku Zaštitnika građana, ima neposredan uticaj na ostvarivanje osnovnih ljudskih prava zatvorenika, "a za očekivanje je da će neželjene posledice posredno uticati i na društvo".

Pogledajte još