SKANDALOZNA ODLUKA SUDA: Srušen podvodni muzej na Maldivima jer je anti-islamski

Čuveni umetnik Džejson Dekaires Tajler, u saradnji sa hotelom "Fairmont Maldives Sirru Fen Fushi" kreirao je spektakularnu podvnodnu umetničku instalaciju na Maldivima.

Ovaj podvodni muzej, nazvan "Coralarium", napravljen je od eko-materijala koji omogućava da se na njima nastane biljke i životinje, a sastoji se od čelične konstrukcije te oko 30 skulptura. Umetnička instalacija je stvorena sa ciljem da skrene pažnju na važnost očuvanja koralnih grebena Maldiva, objasnio je umetnik koji se proslavio podvodnim instalacijama. Njegovo najpoznatije delo, "Molinere Underwater Sculpture Park", u Karipskom moru u blizini Grenade, svrstano je u top 25 svetskih čuda "National Geographic"-a.

Nažalost, sud na Maldivima doneo je presudu da su ljudske skulpture u ovom umetničkom delu anti-islamske, jer se islam protivi prikazivanju ljudskih i životinjskih tela u umetnosti. Odmah nakon postavljanja, "Coralarium" su kritikovale verske vođe Maldiva, na kojima je islam zvanična religija. Delo je uklonjeno 21. septembra, nakon što je sud presudio da ono predstavlja pretnju za "islamsko jedinstvo, mir i interese maldivske države", iako su državne institucije prethodno izdale dozvolu za postavljanje "Coralarium"-a.

Ovim povodom, umetnik je izjavio da je bio šokiran i da mu je srce bilo slomljeno kada je saznao da su vlasti Maldiva uništile skulpture "Coralarium"-a.

- "Coralarium" je osmišljen kako bi povezao ljude sa životnom sredinom i kao mesto na kome bi morski život mogao da buja. Ništa više! Maldivi su i dalje prelepi, sa toplim i dobrim stanovnicima, ali ovo je tužan dan za umetnosti i tužan dan za životnu sredinu.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još