Odnosi Srbije i Hrvatske okosnica stabilnosti regiona

BEOGRAD, 25. juna 2010. (Beta) - Dobrosusedski odnosi moraju biti stub regionalne stabilnosti, a razvoj i intenziviranje odnosa Srbije i Hrvatske utiče pozitivno na saradnju u celom regionu, ocenili su učesnici debate o regionalnoj saradnji održanoj u petak u Beogradu.

Predsednik spoljnopolitičkog odbora Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović ocenio je da je regionalna saradnja i jačanje komunikacije sa susedima jedan od uslova za integraciju u Evropsku uniju. "Zato svi moraju da vode računa da se javno mnjenje oblikuju u duhu dobrosusedskih odnosa i prijateljstva", ukazao je Mićunović na skupu pod nazivom "Dobri susedi - garant stabilnosti regiona" održanom u Narodnoj banci Srbije.

Mićunović je ocenio da su u regionalnoj saradnji, osim diplomatskih odnosa, važni "kontakti između ljudi" i "okretanje budućnosti", kao i saradnja u kulturi, privredi i ekologiji, gde se problemi ne mogu rešavati izolovano.

Ambasador u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Danilo Vučetić kazao je da je jedan od glavnih prioriteta srpske politike regionalna saradnja i da je to ključni mehanizam za ostvarivanje političkog i ekonomskog prosperiteta svih zemalja u regionu. Poručujući da će Srbija ostati posvećena razvijanju dobrosudedskih odnosa, Vučetić je istakao i da je za srpske vlasti apsolutno neprihvatljivo da se pitanje Kosova u kontekstu regionalne saradnje koristi kao sredstvo za njegovo priznavanje.

Okruglom stolu Demokratskog političkog foruma, koji vodi Centar za demokratiju u saradnji sa Fridrih Ebert Fondacijom, prisustvovali su ambasadori BiH, Makedonije, Crne Gore i Rumunije, zamenik ambasadora Bugarske, predstavnici srpskih vlasti i nevladinih organizacija, analitičcari, kao i predstavnici medija.

Pogledajte još