NBS nastavlja primenu plivajućeg kursa dinara

MOKRA GORA, 25. juna 2010. (Beta) - Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković izjavio je u petak da će centralna banka nastaviti sa primenom režima ciljane inflacije i rukovođenog plivajućeg kursa dinara.

"NBS prati dešavanja na finansijskom tržištu iz sata u sat i uvek donosi odluke o adekvatnoj reakciji u zavisnosti od toga kakva su u tom trenutku dešavanja", rekao je Marković novinarima na forumu "Planirajmo 2011" u organizaciji Mokrogorske škole menadžmenta.

On je dodao da NBS ne može da utiče na povećanje zaposlenosti i da sprečava makroekonomske tokove u situacijama koje mogu nastati usled poskupljena nafte ili poljoprivrednih proizvoda, niti može da zaustavi preveliku javnu potrošnju.

"Monetarna politika može da postigne stabilnost cena i kontroliše inflaciju na niskom i stabilnom nivou kao i da minimizira efekte prelivanja niza makroekonosmki šokova na opšti nivo cena", rekao jeMarković.

Viceguverner je izrazio očekivanje da će dalje smanjenje dinarske obavezne rezerve kao i postepeno snižavanje devizne obavezne rezerve doprineti povoljnijim uslovima kreditiranja privrede.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.