Grej: Srbija treba da počne ozbiljne reforme

BEOGRAD, 25. juna 2010. (Beta) - Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej, kome se za nekoliko dana završava mandat, ocenio je da je vrlo važno da Srbija počne ozbiljnije ekonomske reforme.

Grej je za Večernje novosti od subote rekao da je Srbija danas jasno okrenuta ka integraciji u EU i da su promene pokrenute.

"Nekada se brinem zbog nedovoljne implementacije promena. Osmisle se odlične strategije, ali se kasnije ne primene. Zabrinut sam u kojoj meri će Komisija za zaštitu konkurencije moći da sprovede sve ono što joj omogućava novi Zakon o konkurenciji, i da li će se sudovi snaći u primeni Zakona o stečaju", rekao je Grej.

"Mislimo da je vrlo važno da Srbija počne ozbiljnije reforme u ovim oblastima. Povučeni su dobri potezi kojima su ovdašnje vlasti odgovorile na udar svetske krize. Zamrznute su plate i penzije, ali to su kratkoročne mere. Dugoročno se moraju sprovesti strukturne reforme", rekao je Grej.

Grej je kazao da je, prema četvorogodišnjem planu, Svetska banka za projekte u Srbiji izdvojila 900 miliona dolara, za period od jula 2007. do juna 2011.

"Od tog novca, za razne projekte već je odobreno oko 700 miliona dolara. Očekujemo, jer je Vlada Srbije to već najavila, da preostalih 200 miliona dolara bude namenjeno budžetskoj podršci i to kroz dva projekta. Prvi zajam odobriće se za poboljšanje efikasnosti javnost sektora, a drugi za poboljšanje poslovne klime", rekao je on.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.