Dunavske čarde i tamburaške bande iz celog regiona na prvom festivalu “Čarde i bande” ovog vikenda na Keju

Prvi festival riblje čorbe i tamburaške muzike “Čarde i bande” biće održan 6. i 7. oktobra 2018. godine na Sunčanom keju, preko puta Doma vojske.

Na festivalu će učestvovati dunavske čarde iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, a posetioci će imati priliku da probaju riblje čorbe sa obala Dunava iz celog regiona.

Jelo koje je, u davna vremena, bilo obrok za preživljavanje alasa - profesionalnih ribara na obalama reka, a koje se gotovilo od ulovljene ribe i na licu mesta zahvaćene vode, uz dodavanje začina, osobito ljute paprike, postalo je tokom minulih decenija gastronomski brend, zbog kojeg se dolazi na obale Dunava, u čarde. Svih tih godina u brojnim sredinama negovano je i nadmetanje u tome - ko je veći majstor varjače i kotlića. Organizovane su manifestacije “zlatnih kotlića” uz učešće i po nekoliko stotina takmičara, a Novi Sad je decenijama bio centar ovih zbivanja.

Program festivala počeće povorkom tamburaških bandi sa Trga slobode do Sunčanog keja, a nakon svečanog otvaranja, Novosađani i turisti imaće priliku da uživaju u ukusima dunavskog brenda i zvucima tambure.

PROGRAM:

Subota 6. oktobar

12.00h - Polazak tamburaških bandi sa Trga slobode i defile kroz Zmaj Jovinu i Dunavsku ulicu do Sunčanog keja

12.30h - Svečano otvaranje manifestacije na Sunčanom keju - predstavnici Grada Novog Sada, AP Vojvodine

12.30h - 23.00 - Promocija dunavskih čardi, prodaja ribljih specijaliteta i pića, nastupi tamburaških bandi iz celog regiona

Nedelja 7. oktobar

11.00h - 19.00 - Promocija dunavskih čardi, prodaja ribljih specijaliteta i pića, nastupi tamburaških bandi iz celog regiona

18.00h - “Da se zasladimo!” - Besplatna štrudla sa makom

19.00h - Zatvaranje manifestacije

Festival “Čarde i bande” organizuju kompanija “Color Media Communications” i Udruženje “Reka” uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Gradske uprave za privredu. Pokrovitelj festivala je "Zaječarsko pivo"

Pogledajte još