TAJNA AKCIJA AMERIČKIH VLASTI: Decu migranata noću prebacuju u logor usred pustinje

Iako priča o deci južnoameričkih migranata koju su američke vlasti razdvojile od njihovih roditelja više ne puni naslovnice otkad je Donald Tramp ukinuo skandaloznu praksu, to ne znači da je problem rešen.

Naprotiv, u SAD-u se trenutno nalazi 13 hiljada zatočene dece migranata, više nego ikada do sada. Broj se od početka godine povećao pet puta.

Skoro 500 dece imigranata i dalje je odvojeno od roditelja, iako je Tramp pre dva meseca prekinuo sa kontroverznom politikom, a na stotine ove dece vlasti sada autobusima šalju iz starateljskih domova i skloništa, od Kansasa do Njujorka, u veliki šatorski logor na granici sa Meksikom u zapadnom Teksasu. I to usred noći.

Preseljenje se obavlja tokom noći, jer je tada manje verovatno da će deca pokušati da pobegnu. Iz istog razloga, deci se tek neposredno pre seljenja kaže da će biti premeštena, otkrili su državni službenici pod uslovom anonimnosti za "The New York Times".

Kamp "Torniljo", u blizini El Pasa, opisuje se kao "instant-grad" koji je podignut ove godine. Tada je imao kapacitet za samo 400 dece. Taj je broj kasnije tokom leta podignut na 1.200, a onda na čak 3.800, javlja "Texas Monthly".

Štaviše, šatorski grad će ostati otvoren do kraja ove godine.

Dok su živela u privatnim starateljskim domovima ili u državnim skloništima, deca koja su na granici zatečena bez roditelja ili razdvojena od njih imala su obrazovanje i redovne posete avokata zaduženih za njihove slučajeve. Spavala su po dvoje ili troje u sobi.

U "Tornilju" u Teksasu sada žive u velikim šatorima, klimatizovanim zbog pustinjske vrućine. Spavaju u sobama u grupama po 20 u krevetima na sprat. Imaju rekreaciju i sanitarne čvorove, ali u ovom kampu nema škole - deca dobijaju radne beležnice koje nemaju obavezu da ispune. Pristup pravnoj pomoći je vrlo ograničen.

Glavni razlog za ovo kontroverzno preseljenje je činjenica da se prosečno vreme koje dete, koje je ilegalno ušlo u SAD, provede pod državnim nadzorom povećalo sa 34 dana na 59, prema podacima američkog Ministarstava zdravlja i ljudske zaštite.

Zbog toga je došlo do popunjenosti kapaciteta u skloništima, što vlasti rešavaju preseljenjem u šatore u pustinji. Već je 1.600 ljudi preseljeno na ovaj način. U Teksas se ne šalju novopridošla deca sa granice, nego ona koja su već smeštena širom zemlje, i to uglavnom starija deca, od 13 do 17 godina.

- Uobičajeno je koristiti skloništa kao što se radilo u vojnim bazama u prošlosti, a namera je koristiti ove privremene ustanove samo dok budu potrebne - komentarisala je Evelin Staufer, portparolka Ministarstva.

- Broj porodica i strane dece bez pratnje koja su privedena simptom je većeg problema, slomljenog imigracionog sistema. Njihove godine i opasno putovanje na koje kreću čine decu bez pratnje podložnima krijumčarenju ljudi, zlostavljanju i iskorišćavanju. Zbog toga se Ministarstvo pridružuje predsedniku (Trampu) u pozivu Kongresu da reformiše slomljeni sistem - dodala je portparolka.

Međutim, iako je 2.500 dece koja su odvojena od roditelja samo manji deo ukupnog broja dece ilegalnih migranata pod nadzorom američkih vlasti, nema sumnje da je politika razdvajanja od roditelja pogoršala krizu. A deca koja sad borave u šatorima mogla bi tamo da ostanu mesecima, dok se ne vrate roditeljima ili dok ne dobiju staratelje.Iz

Izvor: Telegraf/Index.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još