Svi pijanci idu u Rim

Grupa američkih junoša pred kafanski "fajront" gotovo da puze četvoronoške ka poznatom rimskom "Tekila pabu" dok dve obnažene devojke iz grupe izvode izazivački ples ispred kafića simboličnog imena "Pijani brod"

Tik uz ove dobrano podnapite "jenkije" i njihove cure, nekolicina mladih Italijana prazne boce piva ispod spomenika Đordanu Brunu, prve "žrtve nauke" u istoriji koga je inkvizicija spalila 1600. godine. Živopisni rimski Kampo de' Fiori oduvek je bio popularna turistička tačka zbog njegove atraktivne pijace na koju svaklo rano jutro prodavci iznose predivno cveće i sveže voće i povrće ali i bogato ukrašenih renesansnih građevina.

Međutim, ovih dana "Kampo" je naseljeniji noću nego danju. Ali žitelji ovog dela "večnog grada" nisu zbog toga oduševljeni. Oni se žale da je njihov trg postao veliko igralište za vandale i zakasnele dripce pa ih život u jednom od najlepših kutaka u Evropši čini jadnim i frustriranim.

"Svakodveno smo svedoci sukoba vandala s policijom u kojima se na čuvare reda bacaju boce dok razularene grupe u tri sata ujutro preglasnim megafonima razmenjuju psovke, uvrede i pretnje. Naše divne renesansne zgrade iz 16. veka formalno se tresu od gromoglasne muzike koja do jutra dopire iz pabova i kafića. Jednom rečju - noćno spavanje dok traje turistička sezona za nas ostaje neostvaren san" - jada se Đulio Kasteli, žitelj trga koji se nalazi na čelu organizacije "Čives" koja pokušada da natera gradske vlasti da se pozabave problemom vandalizma.

Dokaze za Kastelijevu zabrinutost svakodnevno iznose mediji. U martu 2006. godine, na primer, Kampo de' Fiori je postao glavna vest za britanski Bi-Bi-Si kad su tri navijača britanskog fudbalskog kluba Midlsbro izbodeni neposredno pre utakmice sa Romom u okviru Kupa UEFA.


Snimci sa trga i na sajtu "YouTube"(old_image)

Nekako u isto vreme, podseća nemačka agencija u izveštaju iz Rima, italijanski listovi objavljivali su tekstove o novoj zabavi koja se odigrava oko Đordana Bruna: neko iz gomila mladih šutne loptu što je moguće više a onda svi krenu u pravio stampedo da sačekaju loptu i ponovo je šutnu, ne dozvoljavajući joj da padne na tlo. Pritom, naravno, ruše sve pre sobom.

Od nedavno, trg je postao slavan na internet sajtu "YouTube" na kome su gnevni susedi "okačili" video snimke pijanaca, vandala, scene striptiza u izvođenju turistkinja i devojaka i momaka koji kao od majke rođeni trče trgom. Centar Rima suočen je s opasnošću da ga urnišu pripadnici generacije brze hrane, jevtinog pića i još jevtinijeg seksa.

A gradske vlasti ne čine ništa da to zaustave - ljuti se Kasteli.

Nekada je mirni Kampo de' Fiori turistima i posetiocima nudio nekoliko barova i jednu vinoteku koji su otvoreni pre 43 godine. Danas, na trgu je niklo 15 pabova i na desetine drugih kafanica i barova. Sve u svemu, u centru Rima je u proteklih pet godina otvoreno 440 novih pabova a Savet grada treba da odluči o više od 1.000 novih zahteva za otvaranjem lokala - zabrinuto je izjavio Roberto D' Oracio, takođe član rukovodstva "Čivesa".

I dok je sasvim izvesno da se Rim suočava sa potpuno novom ali i opasnom vrstom turizma, na rimski aerodrom Ćampino sleću stotine aviona takozvanih "jevtinih kompanija": sa 700.000 sletanja u 2001. godini taj broj je 2006. narastao na pet miliona!

Turističke agencije tvrde da ovakav dolazak turista "za male pare" nije jedini uzrok za porast vandalizma, pijanstva i slobodnog seksa već sociolozi primećuju da su se drastično promenili običaji samih Italijana kad je o piću reč.

"Kad sam prvi put stigao u Rim, ogromna većina Italijana koju sam sretao u 'Fidlers Elbou", jednom od nekoliko irskih pabova, obično bi popili po kriglu piva i to bi bilo sve" - seća se Pedi Egnju, rimski dopisnik "Ajriš tajmsa" od 1986. godine.

(old_image)Uzbuna u Vladi

Danas, pijančenje u redovima lokalne, rimske mlađarije postalo je "opšte mesto", pijani mladići i devojke mogu sresti na svakom koraku pa je na uzbunu zazvonilo u italijanskoj vladi. Ministarka zdravlja Livija Turko iznela je ovih dana zabrinjavajuće podatke da se od 1994. godine udvostručio broj devojčica i dečaka između 14 i 17 godina koji hranu - zamenjuju pićem!

"Alkoholizam među našim mladima nije više samo zabrinjavajuća pojava, to je dobro ukorenjen problem" - izjavila je ministarka u intervjuu listu La Republika u kome je takođe predložila da se na boce s alkoholnim pićima stave nalepnice s upozorenjem o štetnosti "tekućine".

Italijanska vlada se nalazi u procesu uvođenju drastičnih kazni za pijane vozače jer se ova zemlja nalazi pri vrhu liste država u Evropi sa smrtnim ishodima saobraćajnih udesa: svake godine 97 na milion stanovnika gine u saobraćajnim nesrećama dok ih u Nemačkoj gine 71 a u 56 u Velikoj Britaniji.

Stručnjaci tvrde da se gotovo polovina svih nesreća na putu dogodi za vreme vikenda a 30 do 40 odsto njih otpada na osobe koji su vozili pod uticajem alkohola ili droga.

Krajem jula, tim istraživača merio je dah mladih koji izlaze iz disko klubova i kafića u rimskim kvartovima Testaćo, Trastavere, Kampo de' Fiori i drugim i ustanovili su da više od polovine ima u organizmu "višak alkohola". Uprkos uveravanjima gradskih otaca da ubrzano iskorenjuju asocijalno ponašanje mladih, žitelji Rima opominju da su "siti svega".

Mnogi su se iselili iz centra grada a svoje atraktivne stanove i kuće pretvorili u - turističke apartmane s ponudom "ležaj i doručak". Senjor D'Oracio, savetnik parlamenta koji poslanike upoznaje sa zakonodavstvom u drugim zemljama, predlaže da Italija usvoji zakon poput onog koji je 2006. godine izglasan u Britaniji - Zakon o sprečavanju nasilja i kriminala.

Ovaj zakon ovlašćuje lokalne vlasti da odrede "zone nereda zbog alkohola" i nateraju vlasnike barova i kafića da postanu kolektivno odgovorni za probleme koje izazivaju pijane mušterije. Obavezivanje klubova i barova da instaliraju zvučnu izolaciju takođe će delimično umiriti gnevne žitelje. "Mi nismo mormoni koji bi zabranjivali sve i svašta, mi jednostavno molimo da nam se da prilika da noću malo odspavamo" - izjavio je D' Oracio.

FoNet Ekstra

Pogledajte još