LOŠ ZADAH I ISPUŠTANJE GASOVA: Osam neprijatnih jutarnjih signala koji ukazuju da imamo zdrav organizam

Jutro, posebno tek nakon buđenja treba da bude vaša privatna stvar, vaš prostor i vreme kada se telo vraća u ravnotežu nakon spavanja. Ujutru se u našem organizmu dešavaju razni procesi, koji nam se često ne dopadaju i nisu prijatni, ali izgleda da, prema mišljenju stručnjaka, upravo ti "najružniji" procesi znače da je naše zdravlje dobro.

- Tokom prvih 30 minuta nakon ustajanje vaše telo se restartuje. Temperatura tela i krvni pritisak rastu, a hemikalije i neuroni u vašem telu se prilagođavaju promenama. Može vam se učiniti da su neke stvari koje su se dogodile dok ste spavali odvratne, međutim baš one su pokazatelji da je vaše zdravlje dobro - tvrdi dr Dejvid Gruner.

Dakle, ako ste primetili da vam se telo ujutru ponaša drugačije nego tokom ostatka dana, velike su šanse da je sa vama sve u redu.

Ovih osam stvari koje se dešavaju čim se probudite znači da vam je zdravlje dobro tvrde eksperti:

1. Krmelji

Ova materija koja se stvara u našim očima nakon sna nekada može da bude malo neprijatna. Ali iako ih imate dosta to samo znači da se vaše oči štite same, čak i kada spavate.

- Materija koja se nalazi oko vaših očiju kada se probudite nastaje kombinacijom prašine, ćelija kože i prirodne sluzi. Kada ste budni, ove čestice se ispiraju suzama, ali kada spavate one se talože i to nije ništa strašno - kaže dr Gruner.

2. "Velika" stolica

Ova jutarnja navika je veoma privatna i zato ljudi ponekad misle da velika kretanja u crevima treba da ih brinu. Međutim, eksperti tvrde upravo suprotno.

- Veliki jutarnji pokret creva je veoma neprijatan znak da vaše telo funkcioniše kako treba. Vaš metabolizam je regulisan, a digestivni sistem vam je zdrav tako da telo radi šta bi trebalo - tvrdi stručnjak za zdravlje Kejleb Bek.

3. Perutanje kože

Nemojte da paničite ako se probudite i primetite mrtvu kožu na jastuku ili posteljini. Vaša koža se ujutru regeneriše kako bi se pripremila za druge procese.

- Moguće je da nađete dosta kože na svojoj posteljini ujutru. Ćelije vaše kože se konstantno regenerišu, a ovaj proces je noću povećan - kaže dr Gruner.

4. Jutarnji zadah

Loš jutarnji zadah ne treba da vas uzrujava, jer je to znak da se u vašim ustima dešava zdrava reakcija nakon dobrog spavanja.

- Pljuvačka, koja uklanja bakteriju koja izaziva loš zadah se povećava tokom noći. Rezultat ovoga su suva usta i bakterije nakupljenje na zubima i jeziku koje izazivaju loš zadah. Sve dok praktikujete dobru oralnu higijenu nakon ustajanja, malo lošeg zadaha čim otvorite oči je zdravo - tvrdi dr Gruner.

5. Tamna mokraća

Tokom dana tamna mokraća je najčešće znak dehidratacije, ali ujutru, to je znak da vaše telo radi dobro.

- Vaše telo oslobađa hormone dok spavate kako bi se bubrezi odmoriti. To znači da ako ujutru mokrite i vaš urin je taman, vaši bubrezi su imali dovoljno odmora dok ste spavali - kaže Bek.

6. Ispuštanje gasova

Ovo može biti neprijatno ukoliko ne životi sami, ali imajte u vidu da je to znak zdravog probavnog sistema.

- Ispušatnje gasova ujutru znači zdrav digestivni trakt, što znači da verovatno jedete dosta voća i povrća tokom dana - kaže dr Dženet Nešivat. Mali gas je znak zahvalnosti vašeg tela što ga tretirate dobro.

7. Stvaranje sluzi

Ako čim otvorite oči imate potrebu da izduvate nos ili pročistite grlo to znači daje vaše telo u stanju da proizvede sluz koja preko noći štiti telo od ulaska loših čestica.

- Stvaranje sluzi je znak da se vaše telo čisti od raznih alergena iz nosa, sinusa il grla od mogućih zapalenja ili alergija. Ovo je potvrda jakog imunog sistema koji je sposoban sam da se štiti - tvrdi dr Nešivat.

8. Podrigivanje

Ovo je takođe znak dobrog probavnog sistema.

- Tokom noći stomak radi kako bi svario svu hranu iz stomaka i zato može doći do sakupljanja gasova. Zato, kada ujutru ustaneko normalno je da izbacimo vazduh koji se skupio u stomaku tokom noći - objašnjava gastoenterolog dr Đina Sem.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.