ČUDOTVORNI ELIKSIR ZDRAVLJA: Pet razloga zbog kojih treba češće da jedete nar

Nar je veličanstvena namirnica koja ne samo da je ukusna, već sadrži sastojke koji pomažu da održimo mladoliki izgled i očuvamo zdravlje.

Nar možete jesti na mnogo načina - kao salatu, sok, dodatak slatkišima... Kako god da ga konzumirate, vaš organizam će vam biti zahvalan.

Snižava loš holesterol

Nar je bogat antioksidansima koji snižavaju nivo lošeg holesterola, regulišu krvni pritisak i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Sadrži malo šećera

Verovatno ste već upoznati s lošim uticajem šećera na zdravlje i znate da je potrebno da ga unosimo u što manjoj količini. Iako je šećer koji se nalazi u voću i povrću zdraviji od onog u prerađenoj hrani, ipak treba biti na oprezu. Međutim, to nije slučaj kada je u pitanju sočni nar. Pola šolje zrna nara sadrži samo 8 grama šećera i oko 70 kalorija.

Podstiče rad mozga

S obzirom na to da sadrži dosta antioksidanasa, nar povoljno utiče na pamćenje, kognitivne sposobnosti i neurološke funkcije.

Usporava starenje

Nar je bogat sastojcima koji usporavaju starenje, pa ćete češćim uživanjem u ovom voću umanjiti bore. Za takav uticaj nara na našu kožu su zaslužni antioksidansi polifenoli koji deluju preventivno na znake starenja.

Zaustavlja rast ćelija raka

Voće i povrće ne mogu izlečiti rak, ali mogu usporiti razvoj kancerogenih ćelija. Nar je jedna od najefikasnijih voćki kada je borba protiv raka u pitanju.

Ima antiupalna svojstva

Konzumiranjem nara ublažićete upale i smanjiti tegobe usled artritisa. Ova ukusna crvena zrna će sačuvati zdravlje vaših kostiju i zglobova i osloboditi vas bolova.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još